Машински факултет на Копаоник бизнис форуму 2020 – Индустрија 4.0

Прва панел дискусија о Индустрији 4.0 у Србији одржана је у новембру 2015. године на иницијативу Машинског факултета у Београду. То је био почетак најширих разговора на ову тему у нашој земљи. Индустрија 4.0 је сада у Србији препозната као један од стратешких праваца развоја земље. О томе говори и управо завршен Копаоник бизнис форум 2020 где је И4.0 била доминантна тема. О новом концепту производње и повезаним темама говорило се на осам од укупно 24 одржаних панела.

Велику пажњу учесника привукао је Панел 2: Индустрија 4.0, који се већ другу годину за редом, на иницијативу Машинског факултета у Београду, одржава на Копаоник бизнис форуму.

„Србија мора изаћи из средњег нивоа економске развијености, а један од начина је тзв. азијски модел развоја државе“, истакао је у уводном излагању проф. др Драган Ђуричин, председник Удружења корпоративних директора Србије. Тај модел подразумева развој сопствених технологија у приоритетним секторима, односно секторима који смањују увоз, а повећавају извоз. „Земље које су 60-их година кренуле са тим моделом данас су шампиони индустријске револуције 4.0“, рекао је он.

Србија је, према његовим речима, била на прагу треће индустријске револуције, али је онда деиндустријализована. „После 2010. године долази до одређених побољшања, али су она слаба… Расте број запослених у индустрији, расте допринос индустрије у формирању БДП, али то није квантни скок који је потребан Србији, с озбиром на то да наша земља има велико кашњење. Зато је модел И4.0 шанса за Србију да учини скоковити продор у индустријском развоју“, закључио је проф. Ђуричин.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Владимир Поповић је говорио о новом моделу подршке истраживањима Министарства за просвету, науку и технолошки развој, која се односе и на Индустрију 4.0. „У претходних годину дана основан је Фонд за науку и донет Закон о науци и истраживањима, чиме је створен законски оквир за примену потпуно новог модела финансирања науке“, рекао је он.

О активностима Машинског факултета у области истраживања, развоја и образовања за Индустрију 4.0, говорио је декан, проф. др Радивоје Митровић.  Нагласивши да је И4.0 шанса за нашу земљу, он је рекао да се о тој теми мора много више и отвореније разговарати. С тим у вези, подсетио је да је Машински факултет у претходном периоду у Београду и широм Србије организовао 24 панела о Индустрији 4.0 на којима је учествовало више од 1.300 људи.

Проф. др Видосав Мајсторовић,  иницијатор и један од организатора Међународне конференције о Индустрији 4.0 говорио је о томе шта и како би се примена концепта И4.0 одразила на СМЕс у Србији. Том приликом навео је и неколико страних и домаћих примера за паметне фабрике и паметне производе који би могли да буду модел за примену концепта И4.0 у Србији. На крају излагања, проф. Мајсторовић је најавио пету, по реду,  Међународну конференцију о Индустрији 4.0 која ће у јуну ове године бити одржана на Машинском факултету у Београду – www.mefics.org

На панелу је указано и на позитивна искуства  домаћих компанија које примењују концепт Индустрија 4.0. Господин Горан Јанковић, директор компаније Инмолд из Пожеге представио је дигитализацију у пракси те компаније, док је проф. др Ана Трбојевић са Факултета за економију, финансије и администрацију (ФЕФА) говорила о искуствима пословања у међународном окружењу са платформе И4.0.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.