Гост Машинског факултета: проф. др Никитас Никитакос

Истакнути истраживач у области поморских инжењерских технологија, проф. др Никитас Никитакос са Егејског универзитета у Грчкој недавно је боравио у вишедневној посети Београдском универзитету и том приликом је посетио и Машински факултет у Београду. Посета је организована у оквиру програма Еразмус+ мобилности.

Главни истраживачки правци проф. Никитакоса су логистика, зелена логистика, адитивне технологије и 3Д штампа, зграде са нултом потрошњом енергије, итд. Професор је учествовао у бројним међународним пројектима, а на некима је био и координатор.На Машинском факултету је одржао презентацију на којој је представио неке од својих актуелних пројеката,  као и области могуће сарадње са истраживачима МФ.

О сарадњи Егејског универзитета и Машинског факултета било је речи и током разговора проф. Никитакоса са његовим академским домаћином, проректором Универзитета у Београду, проф. др Ненадом Зрнићем и продеканом за међународну сарадњу МФ, проф. др Предрагом Елеком.

Егејски универзитет је један од млађих грчких универзитета. Основан је 1984. године, а факултети у његовом саставу лоцирани су на пет егејских острва. И биографија проф. Никитакоса је веома интересантна и потпуно неуобичајена за академске кругове.

Дипломирао на Војно-техничкој академији Грчке, на машинско-поморском одсеку. После дипломирања ступио је у  грчку армију. У међувремену, стекао је и универзитетско образовање из области менаџмента.  Докторирао је на Националном Техничком Универзитету у Атини у области електротехнике, а касније се  усавршавао у САД. Као пуковник грчке морнарице у оквиру НАТО јединица учествовао је у Заливском рату. Војну каријеру је завршио 2000. године. и постаје  доцент на Егејском универзитету, где пролази сва наставничка звања до редовног професора.

Необичан академски пут проф. Никитакоса веома је заинтересовао студенте треће године основних академских студија који слушају изборни предмет Транспортни уређаји. Они су с великом пажњом пратили надахнуто и инсипиративно предавање на тему Логистика 4.0 и Зелена логистика које је одржао у оквиру редовне наставе на том предмету.  О одличној интеракцији предавача са студентима најбоље говори дискусија која је уследила после предавања. Проф. Никитакос је радо и с великом пажњом одговарао на бројна питања младих академаца.

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.