Невени Тасић награда за најбољи студентски научно-истраживачки рад

Невена Тасић, студенткиња мастер студија на Модулу за инжењерство биотехничких система Машинског факултета у Београду, добитница је награде „Гордана Јокић Кашиковић и Драгиша Кашиковић“ за најбољи студентски научно-истраживачки и стручни рад у 2019. години.

Реч је о раду „Modeling of Tractor Platform for Crop Scouting“, који је крајем октобра презнетован на Међународној конференцији „The 4th International Symposium on Agricultural Engineering – ISАЕ 2019“ у Београду. Награду „Гордана Јокић Кашиковић и Драгиша Кашиковић“додељује истоимена фондација на предлог Универзитета у Београду.

Награђени рад је резултат Невениног вишемесечног преданог рада, под менторством и уз свесрдну подршку наставника, проф. др Драгана Марковића и доцената, др Војислава Симоновића и др Горана Младеновића. Заједно су осмислили идејно решење и конструисали тракторску платформу за спектрометријско извиђање ратарских усева. Платформа је израђена,  опремљена спектометријским сензорима и тестирана у раду при извиђању кукуруза.

Невени ово није први заједнички рад са наставницима. Студенти Модула за инжењерство биотехничких система  су већ током студија активно укључени у публиковање истраживачких и стручних радова. Међутим, први пут се дешава да један студентски рад привуче толику пажњу научне и стручне јавности и понесе награду најбољег научно-истраживачког рада.

У раду је описано решење проблема постављања и ношења спектрометријских сензора при извиђању усева и указано на предности примене пројектоване платформе. Предложено решење омогућава једноставну и јефтину примену аутономних спектрометријских система сензора у циљу локацијски специфичног менанџмента пољопривредним парцелама. Такође, омогућава и адекватно позиционирање спектрометријских сензора као и њихово правилно функционисање при извиђању усева.

Вишеструка подесивост платформе и сензора на њој представља додатну веома битну вредност ове платформе. Наведено техничко решење је током 2019. године по први пут примењено на пољопривредним парцелама у Републици Србији. Помоћу тракторске платформе за спектрометријско извиђање усева генерисане су мапе стања усева и варијабилности азота широм пољопривредних парцела. На основу тога створене су прескриптивне мапе, чиме је омогућена примена променљиве норме при дистрибуцији минералних хранива.

(Извор: Модул за инжењерство биотехничких система)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.