Студенти Машинског факултета у посети ливници „GRINDEX“ d.о.о. у Кикинди

У оквиру редовне наставе на предмету Фабричка постројења и техничка логистика студенти прве године мастер академских студија посетили су ливницу „GRINDEX“ d.о.о. у Кикинди, где су имали прилику да се упознају са технолошким процесом израде одливака од сивог, нодуларног и челичног лива за потребе индустрије.

С обзиром да студенте у оквиру предмета очекује израда идејног пројекта ливнице сивог лива, ова посета је била вишеструко корисна. Не само да су имали прилику да се упознају са програмом производње, него су могли да сазнају нешто више и о сировинама које се користе у процесу производње, складиштењу сировина и репроматеријала, као и карактеристикама саме топионице, односно, електро-индуктивне пећи која се користи за топљење метала.

Млади академци су детаљније упознали одељења за припрему песка за калупе и калуповање; одељења за припрему песка за језгра, израду језгара по СО2 поступку и регенерацију песка за калупе; одељења за чишћење одливака, термичку и машинску обраду одливака, складиште готових производа; лабораторију за испитивање тврдоће, затезне чврстоће и хемијског састава добијених одливака, кретање материјала и транспортни систем ливнице.

Захваливши се комерцијалном директору Радовану Ињцу и руководству ливнице на срдачном дочеку и гостопримству, представници Катедре за механизацију су изразили наду да ће сарадња са GRINDEX-ом бити настављена и у будуће.

Посету је организовала Катедра за механизацију, уз подршку управе Машинског факултета, а допринос њеној реализацији, координацијом и техничком подршком, дао је и др Бојан Ивљанин.

(Извор: Катедра за механизацију)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.