Дан Машинског факултета  – 71 година традиције

Машински факултет Универзитета у Београду обележава 71 годину постојања и 146 година  високошколске наставе у облсти машинства у Србији.  Тим поводом, биће одржано низ пригодних свечаности, предавања, стручних скупова и других пратећих догађаја. Централна свечаност – Свечана академија  биће одржана у суботу 26. октобра у Амфитеатру А с почетком у 11 часова.

Дан Факултета је прилика да се истакну важни резултати, награде најбољи студенти и доделе признања и плакете заслужним појединцима, организацијама и предузећима који су допринели развоју образовања и научног истраживања.

За постигнуте резултате на основним и мастер студијама у протеклој школској години награде и признања заслужено је добило више од 200 студената. Најбољи међу најбољима су – студент генерације Радован Ђуровић, мастер инжењер машинства – системи наоружања, с просечном оценом 9.73. Најбољи студент на основним академским студијама је Милан Јанковић, с просеком 9.89, а на мастер академским студијама (модул за аутоматско управљање) Ђорђе Кашћелан с просечном оценом 9.90.

Вишедеценијску традицију Машинског факултета стварале се многе генерације професора и студената. Тим поводом, професорима  који су својим личним залагањем у образовном и истраживачком раду допринели даљем развоју Машинског факултета, биће уручене Плакете за посебна залагања.

Машински факултет је увек пратио потребе привреде Србије. Сарадња са привредом и другим институцијама и данас је један од најважнијих приоритета МФ. Тим поводом, компанијама и појединцима који су својим донацијама и сарадњом у протеклој години највише допринели развоју Машинског факултета, биће уручене плакете и захвалнице.  Међу њима су и комапније Фесто Србија, Нелт Београд, CAD Professional Syistems, WIKA Модерна техника, предузеће Syistem Air и други.

У оквиру обележавања  Дана Факултета, у петак. 25. октобра, биће одржана и панел дискусија на тему  „Индустрија 4.0 у Србији“ , са посебним акцентом на светске трендове и изазове  у образовању машинских инжењера за будућу „индустрију знања“ .

Ново индустријско доба захтева образовни систем који школује инжењере са врхунским теоријским интердисциплинарним знањима и практичним компетенцијама из области машинства и ИТ технологија, који ће бити креативнији, иновативнији и спремни да одговоре на технолошке изазове Индустрије 4.0.  Са тим циљем покренута су  четири нова интердисциплинарна мастер студијска програма из напредних технологија на факултетима Београдског, Крагујевачког и Нишког универзитета (а на иницијативу Дигиталне Србије и Владе Републике Србије.)

На Машинском факултету у Београду, нови студијски програм ИТ у машинству на основним академским студијама и нове мастер академске студије – Индустрија 4.0 представљају најсавременији концепт образовања инжењера за индустрију коју сачињавају дигитализоване фабрике. Ови програми су креирани по највишим европским и светским стандардима који се данас примењују у области високог образовања инжењера за 21. век.  Они су одговор  на потребе привреде, која се у процесу развоја и примене производних система базираних на принципима Индустрије 4.0 суочава са недостатком високостручних кадрова у области машинства и рачунарских наука.

Циљ нових студијских програма је образовање нове генерације инжењера који ће развијати нове производе и технологије.  Амбиција Машинског факултета је да постане део креативне индустрије у којој је новостворена, интелектуална вредност највећа. То ће домаћој привреди омогућити да заузме место у глобалном ланцу вредности. Тиме ће се отоворити нова радна места и зауставити даљи одлив високообразованих младих кадрова.

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.