Свечани пријем бруцоша –  Генерација за индустрију знања у Србији

Свечаном доделом индекса,  за око 700 бруцоша Машинског факултета у Београду званично је почела школска 2019/2020. година. Међу младима и ове године је владало велико интересовање за студије машинства.  На то је утицало више фактора. Један од њих је и  чињеница, да је на основним академским студијама,  поред традиционалног студијског програма – Машинско инжењерство, акредитован и програм – Информационе технологије у машинству.

На Машинском факултету, потрудили су се да новој генерацији студената олакшају прве бруцошке дане. Како би будући инжењери спремно закорачили у свет техничко-технолошких изазова, факултет је и ове године организовао уводна предавања из математике и физике – наставних дисциплина кључних за студије машинства. Мото факултета „Студент у центру учења“, потврђен је и пројектом „Студент ментор“, које је осмишљен је као подршка студентима да се што боље снађу на почетку студија.

Пожелевши бруцошима добродошлицу, декан Машинског факултета, проф. Радивоје Митровић је рекао да акценат студија машинства није на реинтерпретацији градива, већ на његовом разумевању. „Овде, на Машинском факултету добићете врхунска фундаментална знања, али морате да будете спремни да учите и после студија. Само на тај начин бићете спремни за долазеће техничко-технолошке изазове. Концепт целоживотног учења је већ реалност и императив времена у којем живимо“, истакао је проф. Митровић .

 

Инжењерство се, како је рекао, кроз историју мењало и развијало.“Најпре је то било макро инжењерство, затим микро, а сада већ говоримо о нано инжењерству. Некад је императив био направити машину која ће да замени човека у тешком раду, а сада већ су то паметне машине које међусобно комуницирају, паметне фабрикаме, зградае, градови…  Зато се од вас очекује да усвојите нови концепт учења, будете отворени за нова знања, радите на развоју нових технологија  и будете у првим редовима будућег развоја Србије“, закључио је декан Машинског факултета.

Успешан почетак студија, бруцошима је пожелео и продекан за наставу, проф. др Љубодраг Тановић. Он је  изразио наду да ће студенти редовно полагати све испите и већ у јуну завршити прву годину.   „Ви представљате оно највредније на Машинском факултету и у нашој земљи. Интелектуални капитал који ће у Србији развијати индустрију знања базирану на економији знања. Ви сте, такође, генерација коју у пракси очекују многи изазови. У великој мери другачији од оних са којима су се сусретале раније генерације машинских инжењера. Будућност квалитета и квалитет будућности се међусобно прожимају и захтевају инжењере који брзо уче и прилагођавају се глобалним кретањима у друштву. Само са тим предиспозицијама и ви и ова земља ће ићи напред“, истакао је проф. Тановић.

Пожелевши бруцошима срећан почетак школске године, шеф Службе за студентске послове Машинског факултета,  др Драгољуб Бекрић је рекао да су врата те службе студентима увек отворена. Упутио им је и пар корисних савета у вези са е-Студентским сервисом, који ће им, како је навео, у великој мери олакшати комуникацију са Студентском службом. „Стојимо вам  на располагању за све проблеме. Добили сте индексе и уз њих студентске картице, која вам омогућава низ погодности, између осталог,  и животно осигурање. Свако од вас добиће и активациони код за електронски индекс кроз који можете да пратите све ваше активности од предиспитних обавеза, полагања испита до финансијских обавеза“, рекао је господин Бекрић.

Студент продекан, Јагош Стојановић,  упознао је младе колеге са новим пројектом Студентског парламента Машинског факултета – „Студент ментор“.  „На почетку студија, скоро сви имамо проблем са упознавањем нових људи и прилагођавањем на нову средину. Зато вас дочекују студенти ментори, који су ту да вам олакшају сналажење на факултету. Да вас упуте у  академски начин образовања и мотивишу да већ у првом испитном року положите испите из првог семестра“, поручио је студент продекан.

Председник  Спортског удружења студената Машинског факултета „Машинац“ Стефан Бардић информисао је бруцоше о спортским активностима на факултету и учешћу студената спортиста на такмичењима на нивоу Универзитета, Машинијади, Универзијади и сл. Он је младе колеге позвао да се укључе у рад  „Машинца“ и допринесу даљем развоју универзитетског спорта.

Студент генерације Наталија Перишић поручила је својим млађим колегама да ће на студијама машинства стећи одличну инжењерску основу и развити инжењерски начин размишљања и приступа проблему.  „Сви ми када упишемо факултет имамо исти циљ да постанемо инжењери и зато не треба да дозволимо да нас неке нејасноће удаље од тог циља. На Машинском факултету је све могуће уз тимски рад. Овде се из мноштва идеја заједнички траже решења за дати проблем, али се истовремено и развијају пријатељства за читав живот“, истакла је Наталија.

Најупечатљивија добродошлица за нову генерацију будућих машинских инжењера, али и јасна порука да су уписали један од најпрестижнијих факултета у Србији и региону, били су, свакако, пројекти развоја и израде тркачких болида са конвенционалним и електро погоном, енергетски ефикасних пловила и беспилотних летелица, на којима раде студенти окупљени у Формула Студент тиму „Тенфоре Друмска Стрела“ , као и тимовима  Confluence Belgrade“ и Беоавиа“.  Чланови тимова  су млађим колегама поручили да је рад на овим пројектима најбољи пример како се знање стечено током студија и инветивност претачу у успех и  позвали их да им се придруже у том послу.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.