Пета конференција ДЗМК: Материјали који мењају свет

Докле је свет стигао у истраживањима керамичких материјала? Које се перспективе отварају у дизајнирању нанокерамичких материјала? Које су предности тих материјала у области заштите животне средине, биомедицине, грађевинарства и сл.? Ово су само неке од тема 5. Међународне конференције Друштва за керамичке материјале Србије (ДЗМК), која се од 11. до 13 јуна, одржава на Машинском факултету у Београду.

„Основни циљ Конференције је да окупи научнике и младе истраживаче из земље и света ради размене нових идеја и резултата у области керамичких материјала, изјавио је за сајт Машинског факултета, један од организатора скупа, др рер. нат. Бранко Матовић, председник ДЗКМ Србије и директор Центра за синтезу, процесирање и карактеризацију материјала за примену у екстремним условима у Институту за нуклеарне науке Винча.

Конференција је и ове године окупила више од стотину истраживача из Јапана, САД, Русије, Кине, Индије, земаља ЕУ и држава региона. Реч је о водећим стручњацима из земље и света који се баве синтезом и карактеризацијом керамичких материјала. Током тродневног скупа, они ће разматрати резултате истраживања у области савремених керамичких материјала и феномене који прате те материјале, а посебан акценат биће стављен на нанотехнологије и наноматеријале. Неизоставна тема биће и класични кермачки материјали.

„Керамика је само једна област науке о материјалима и заузима, можда, централно место у односу на друге материјале. Теоријски смо фокусирани, не само на атомски ниво материје и начин на који се она организује, него и на својства великих објеката који се већ налазе у употреби у свакодневном животу, или различитим индустријама“, нагласио је наш саговорник.

О светском значају овог скупа говори и број од укупно 120 апстракта,  који ће бити презентовани на конференцији. Србија је у свету позната у области истраживања керамичких материјала и у том смислу нимало не заостаје за другим земљама, нагласио је др рер. нат. Матовић. Шта више, наставио је, било је ситуација када су поједини истраживачи у својим радовима наводили да су идеју добили из научних радова наших докторанада и научника.

С научног гледишта циљ конференције је едукација. Скуп је, према речима нашег саговорника најбоља прилика да се млади истраживачи упознају са најновијим достигнућима из области нанотехнологије и наноматеријала, као и будућим корацима у тој области. С друге стране, пружа им се прилика да остваре директне контакте са водећим научним институцијама у свету и шанса да добију позив за постдокторске студије или за учешће у неким већим пројектима.

Скуп је организовало Друштво за керамичке материјале Србије у сарадњи са Машинским факултетом у Београду, Центром за изузетност “CextremeLab“ Института за нуклеарне науке Винча, Институтом за мултидисциплинарне студије и Инститом за физику Универзитета у Београду и Технолошким факултетом Универзитета у Новом Саду.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.