Успешно завршена Недеља високотехнолошких знања

Недеља високотехнолошких знања, у оквиру које су,  од 3. до 7. јуна, на Машинском факултету у Београду, одржане две значајане међународне конференције: AMP I4.0 2019 – 4. Међународна конференција о Индустрији 4.0 и IMEKO TC 14  – 12. Међународна конференција о метрологији и контроли квалитета у контексту индустрије 4.0,  према оцени организатора и самих учесника, била је  веома успешна.

„У раду оба скупа учествовало је 218 домаћих и међународних стручњака. На конференцији о Индустрији 4.0 представљена су 32 рада из 18 земаља, а на IMEKO TC 14  презентовано је 28 радова из 17 земаља. Одржано је укупно 17 седница, укључујући и свечано отварање, завршну седницу, бројне панеле и оркугле столове. Први пут у нашој земљи одржана је и годишња Скупштина IMEKO TC 14“, истакао је проф. др Видосав Мајсторовић, организатор и један од оснивача конференција.

Према његовим речима, квалитет ових скупова потврђен је и чињеницом да је зборнике презентованих радова објавио немачки Спрингер, најпознатији светски издавач научне, који издаје само зборнике највишег научног нивоа.

Зборник радова са AMP на следећем линку:  https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-18180-2; а радови са IMEKO доступни су на: www.springer.com/gp/book/9783030181765.  Сви радови су рефересиани и у базама података Scopus иi Web of Science.

У фокусу обе конференције био је концепт Индустрија 4.0. AMP I4.0 је акценат ставио на индустријски „интернет ствари“, док се  IMEKO TC 14 бавио питањима сајбер-физичких система за напредну производну метролологију.

Проф. Мајсторовић је посебно издвојио завршни панел Међународне конференције о индустрији 4.0, на којем је формирана национална Алијанса за Програм Индустрија 4.0 за Србију.

„Формирањем овог тела, Србија је постала 38 земља у свету која има свој Национални програм за Индустрију 4.0. Алијанса у овом тренутку броји 38 чланица, међу којима су факултети, институти, доносиоци политичких одлука, привредне асоцијације, компаније, произвођачи софтвера и НГО. Почетком јула, биће формирана и радна тела Алијансе, чиме  ће она и званично отпочети свој рад“, истакао је наш саговорник.

Главне поруке Технолошког самита

Сумирајући резултате „Недеље високотехнолошких знања“,  проф. Мајсторовић је навео неколико најзначјанијих закључака.

„За нас је најважније то што су инострани учесници потврдили да је Машински факултет успоставио и применио светске стандарде за научне Конференције највишег нивоа.  Они су одали признање Машинском факултету за изузетно висок ниво организације у сваком погледу. Као посебан знак признања треба узети у обзир и чињеницу да је Скупштина IMEKO номиновала Машински факултет, односно вашег саговорника, за координатора наредне IMEKO TC 14 конференције 2022. године у Букурешту. Организатори овог скупа су Техничких универзитет и Национални институт за метрологију у Букуруешту“, рекао је проф. Мајсторовић.

Такође, наставио је, доношњем Националног програма за Индустрију 4.0 у Србији, наша земља је показала да разуме значај тог глобалног покрета, који се из индустрије, преко привреде, проширио на све области људског живота и рада.

Формирана је и Радна група која ће интензивно радити на даљем развоју АMP конференције и стварању нових потенција индустрије 4.0 у Србији. „Чланови радне групе су водећи светски стручњаци за технолошки развој: проф. др Џун Ни, проф. др Ласло Моностори, проф. др Тулио Толио, проф. др Јашухиро Такаја, проф. др Димитрис Киритсис, проф. др Џек Ху, проф. др Јозеф Ванза, проф. др Емануела Карпанзано, проф. др Ђовани Морони, проф. Омер Ганисуфоглу, проф. др Нуман Дуракбаса, проф. др. Драган Ђурђановић и моја маленкост“, навео је наш саговорник.

Он је најавио да ће пета AMP I4.0 конференција (www.mefics.org.) бити одржана од 1. до 4. јуна 2020. године и да ће централна тема бити „Индустријски интернет“. Такође, додао је, на овогодишњој  APMS конференцији ( www.apms-conference.org)  која се почетком спетембра одржава у Остину у Тексасу, Машинском факултету биће предато домаћинство за наредни APMS од 31. августа до 1. септембра 2020. године.

„Индустрија 4.0 биће централа тема и ове конференције, тако да ће она бити својеврстан наставак AMP 2020, и то на тему: „Напредно управљање производњом у контексту Индустрија 4.0“, закључио је проф. Мајсторовић.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.