Студенти Машинског факултета у посети Словенији

Студенти Машинског факултета у Београду боравили су почетком новембра у тродневној стручној посети Словенији, где су имали прилику да обиђу неке од водећих словеначких компанија и упознају начин пословања и саврмене производне процесе који се примењују у тим фирмама. Ово је друга по реду посета Словенији која је реализована у сарадњи са колегама са Факултета за стројништво у Љубљани.

Првог дана посете студенти су обишли пивару „Лашко“ у истоименом граду Лашко, где су уз пратњу водича обишли постројења фабрике а након посете и сам град.

Другог дана посете студенти су обишли компанију „Крка“ у Новом Месту, једног од највећих фармацеутских произвођача, који се, осим производње лекова за људе и животиње, бави и истраживачким радом. Затим су обишли компаније „Litostroj Power“ и „Termoelektranе-Toplanе“.

„Litostroj Power“ је компанија за пројектовање и изградњу електрана и производњу енергетске и индустријске опреме. Производни програм компаније састоји се углавном од водних турбина, индустријске и трансформационе опреме и пумпи, како за нове хидроелектране, тако и за реновирање постојећих. У компанији „Termoelektranа-Toplanа“, студенти су имали прилику да се ближе упознају са системом рада постројења, од доласка горива до дистрибуције електричне, односно, топлотне енергије.

Последњи дан посете студенти су обишли Блед на коме су уживали у природним лепотама тог дела Словеније и наравно, неизоставним кремпитама, чији се укус не заборавља.

Посета Словенији, према оцени студената била је драгоцено стручно, али и животно искуство. Студенти су изразили посебну захвалност управи Машинског факултета, без чије подршке, како су навели, ово путовање не би могло да се организује.

„Посета Словенији за мене је једно лепо животно искуство. Дивно је видети како раде водеће словеначке конпаније. На мене је највећи утисак оставила посета фармацеутској конпанији, због њиховог начина пословања. Надм се да ћемо све што смо тамо видели и чули применити у будућности. Наравно, поред обилазака фирмама имали смо прилику да уживамо у слободном времену у Љубљани и Бледу, као и да стекнемо нова познанства“, рекла је Илијана Ђилас, студенткиња друге године мастер студија са модула Процесна техника.

„Посета компанији !Termoelektranе-Toplanе“, за мене је имала велики значај. Након одслушаних и положених свих испита са катедре за термотехнику, могао сам да применим своје знање у директној комуникацији са инжењерима који су нас упознали са радом постројења. У пар ситуација сам лично разјаснио млађим колегама неке недоумице и тиме потврдио да инжењери са нашег факултета носе велико знање и квалитете“, каже Никола Зарић,студент друге године мастер студија са модула Термотехника.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.