ФОРУМ ДИВК-а: Све предности методе испитавња акустичном емисијом

Шта у огромни систем посуда под притиском доноси Директива 1272/2008 ЕУ,  шта се мења у Директиви 2014/68ЕУ и које предности има акустична емисија, у односу на класичне методе испитивања посуда под притискомсамо су неке од тема о којима је било речи на Форуму Друштва за интегритет и век конструкција, који је одржан на Машинском факултету у Београду.

Увођење реда у систем посуда под притиском, који у Србији броји на десетине и стотине хиљада комада опреме под притиском, је свакако један од значајнијих бенефита процеса приступања наше земље Европској Унији, оценио је председник ДИВК-а, професор др Александар Седмак. Према његовим речима, ова област до сада није била потпуно ажурирана и систематизована. Након што је ЕУ наложила спровођење директиве за увођење реда у систем посуда под притиском, Министарство рударства и енергетике РС у чијој је  надлежности регистар свих посуда на територији РС, предузело је низ мера да се та област стави под пуну контролу. То подразумева именовање тела која разврставају, евидентирају, испитују, прегледају и спроводе хомологацију посуда под притиском тако да за сваку посуду постоје подаци и сазнања у каквом је стању. Сада је та област под пуном контролом, што је веома важно јер директиве ЕУ укључују не само обавезу разврставања, обележавања и паковања, него и одговорности произвођача, овлашћених стручњака за надзор и државних институција, а сваки производ који је усклађен са тим прописима добија слободу кретања у свим државама чланицама ЕУ, нагласио је професор Седмак.

У оквиру Форума словеначка фирма ECOPLIN представила је уређај за испитивање посуда под притиском применом акустичне емисије, а затим и практично приказала како уређај функционише.

Метода испитивања акустичном емисијом има многе предности у односу на класичне методе – контролисана је, резултати испитивања су поузданији, траје много краће, а самим тим је и јефтинија, истакао је професор Седмак. На пример, наставио је, метода подизања притиска тзв. хладном воденом пробом, може да траје данима и увек постоји рзик да дође до процуривања и трајног оштећења и неупотребљивости посуде. Код акустичне емисије нема опасности да до тога дође, јер је цео процес испитивања контролисан и уколико се појави сигнал који указује да се нека грешка развија, цео процес се у тренутку прекида. С друге стране, наставио је наш саговорник, посуде под притиском су одличан пример да се процес одржавања може унапредити применом концепта ризика, који показује да примена класичних метода са надпритиском само повећавају ризик од каснијих проблема у екслоатацији, па и од експлозије и битног угрожавања, не само околине, него и људских живота. Применом нових метода, као што је акустична емисија значајно смањујемо тај ризик, закључио је професор Седмак.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.