Мајстори знања на Машинском факултету

„Мајстори знања“ – назив је изложбе која је у четвртак отворена на Машинском факултету у Београду. Изложбу су заједно организовали МФ и Амбасада Словачке у Србији, у оквиру словачког председавања Саветом ЕУ, које се завршава крајем године. Изожба је постављена у холу на другом спрату Факултета, а студенти и посетиоци ће у наредне две недеље моћи да се упознају са богатим научним наслеђем Словачке. Поставка „Мајстори знања“ садржи 25 роло панела на којима су представљена најинтересантнија научна достигнућа словачких изумитеља и проналазача из астрономије, физике, математике, биологије и других научних области.

Постоје изуми и проналасци без којих данас не бисмо могли да замислимо живот, а нека од њих су представљена на изложеним панелима,  истакла је амбасадор Словачке у Београду Дагмар Репчeкова на свечаном отварању изложбе. Ова изложба, додала је, представља 25 мајстора науке и технике који имају везе са Словачком, и ви можете да их упознате захваљући сарадњи Машинског факултета у Београду. Њена екселенција је изразила наду да ће се изложба свидети студентима и да ће им помоћи да схвате у континуитету прошлост, садашњост и будућност.

Изразивши задовољство што је Машински факултет домаћин изложбе, декан МФ, професор др. Радивоје Митровић је рекао да је изложба веома важан догађај, који показује амбицију Словачке, као државе и као чланице ЕУ, да унутар европског простора повеже и поново успостави размену искустава и знања у области науке, привреде, кулутуре… Према његовим речима и Србији и Словачкој стоје на располагању велике могућности не само у укупној сарадњи две земље, него пре свега у области високог образовања, науке и истраживања. Словачка је по развоју индустријске производње и укупном  привредном развоју једна од најинтензивнијих економија, и наша амбиција је да сами, али и заједно са словачким  пријатељима покренемо нови истраживачки циклус који ће омогућити нову индустријализаију Србије, закључио је професор Митровић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.