„Просесинг 2018“ – Новине у процесној индустрији

У години јубилеја инжењерске струке, одржан је тридесет први конгрес „Просесинг”. Сусрет стручњака из области процесне технике, енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије и заштите животне средине одржан је у Бајиној Башти.

Радови су представљени кроз десет тематских области, а учесници су знање могли да прошире и кроз семинар о фотонапонским системима, округли сто о опреми под притиском и посебну сесију о новим стандардима у безбедности и заштити на раду.

„У програм ʼПросесингаʼ укључене су све области о којима се учи на Катедри за процесну технику Машинског факултета у Београду. Катедра је основана пре тачно педесет година, а уз Савез машинских и електротехничких инжењера (СМЕИТС), који организује овај скуп, учествује као суорганизатор“, рекао је проф. др Мирослав Станојевић, председник Организационог одбора „Просесинга“.

Савез машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије (СМЕИТС) дуже од три деценије организује овај стручни скуп. Савез инжењера и техничара Србије, удружење којем СМЕИТС припада од основања, ове године обележава 150 година од оснивања. Према речима др Милована Живковића, председника СМЕИТС-а, све је почело са оснивањем Техничке дружине.

„Године 1868. настала је Техничка дружина, коју је основао Емилијан Јосимовић, аутор првог урбанистичког плана Београда. Од Техничарске дружине, преко конференција коју су инжењери Србије имали на Крфу, до данас, имамо континуитет који се протеже кроз три века. Ми смо асоцијација која окупља инжењере и кроз овакве скупове им омогућава сусрет са науком и трансфер знања од експерата са факултета и института“.

У рад „Просесинга“ сваке године укључени су факултети из Србије на којима се учи процесна техника. Поред стручњака Машинског факултета из Београда, учествују и предавачи из Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Чачка, Краљева.

Највише се говорило о заштити животне средине

У сегменту конгреса посвећеном енергији у процесној индустрији, приказани су радови о ефикасном коришћењу енергије и могућности употребе обновљивих енергетских извора. Та тематска област је у последње време изузетно актуелна, те је обиловала интересантним радовима.

Највише се говорило о заштити животне средине, истакли су наши саговорници. Та област је, по њиховом мишљењу, недовољно уређена у Србији. Према речима проф. Станојевића, индустријска постројења утичу на животну средину преко отпадних гасова, течног и чврстог отпада. Због тога је потребно на овакве скупове позивати и компаније ‒ носиоце технологија које омогућавају бољу заштиту животне средине.

„Овде се пласирају све новине из области које обухвата процесна техника. Иако су мале, могу много да побољшају брзину неког процеса или омогуће бржи развој неке технологије“, додао је др Живковић.

Посебну пажњу привукао је округли сто о опреми под притиском, коју закон третира као опасне и експлозивне направе. Правилник о техничким захтевима за пројектовање, израду и процењивање усаглашености опреме под притиском усвојен је 2011. године. Према речима др Живковића, постоје проблеми са његовим спровођењем и закључци са овогодишњег „Просесинга“, који би могли да унапреде постојећи Правилник, биће прослеђени надлежном министарству.

(Извор: РТС)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.