Висока делегација МФ Универзитета у Зеници посетила Машински факултет

Машински факултет у Београду угостио је прошле седмице трочлану делегацију Машинског факултета Универзитета у Зеници, коју су чинили декан те високошколске установе, проф. др Фуад Хаџикадунић, продекан за наставу, проф.др. Амра Талић-Чикмиш и продекан за НИД и међународну сарадњу, проф. др Недељко Вукојевић.

Госте из БиХ примио је декан МФ, проф. др Радивоје Митровић, а у првим званичним разговорима посвећеним успостављању и унапређењу тешње сарадње два факултета учествовали су и продекан за наставу, проф. др Љубодраг Тановић и продекан за међународну сарадњу, проф. др Ненад Зрнић.

Након разговора, гости из Зенице су у пратњи председника Комисије за маркетинг МФ, проф. др Марка Милоша, обишли лабораторије Катедре за производно машинство и Катедре за моторна возила, а имали су прилику и да ближе упознају са студентским пројектом „Друмска стрела“ и посете Аеротунел МФ.

Проф. др Фуад Хаџикадунић: Радујемо се будућој сарадњи са МФ

Иако сарађујемо дуги низ година, ово је прва званична посета руководства МФ у Зеници Машинском факултету у Београду, рекао је декан МФ Универзитета у Зеници, проф. Фуад Хаџикадуновић. Основни циљ посете према његовим речима јесте сагледавање могућности за успостављање и продубљивање конкретне сарадње два факултета у у области образовања, научног истраживања и заједничког учешћа на међународним истаживачким пројектима.

Ово је била прилика да са колегама у Београду разговарамо о активностима које се спроводе на оба факултета и сагледамо реалне могућности и области у којима можемо заједно да сарађујемо. С обзиром на актуелне трендове у региону и све присутнији концепт нове индустријализације заснован на моделу Индустрија 4.0 као добра подручија издвајају се – сарадња кроз научноистраживачки рад и примену лабораторијске опреме, заједничко учешће на међународним конференцијама и у ЕРАЗМУС ПЛУС пројектима у којима већ сарађујемо, истакао је проф. Хаџикадуновић.

Говорећи о значају регионалног повезивања високообразовних институција, наш саговорник је подсетио да је та тема стално присутна на скуповима представника машинских факултета у региону. На последњем сусрету декана уприличеном на МФ у Источном Сарајеву разговарали смо о заједничким визијама шта је то инжењер новог доба и у ком правцу образовање машинских инжењера треба да иде. Један од одговора је, овде на Машинском факултету у Београду и његовим капацитетима. То значи да су аутоматизација, роботизација, мехатроника и сл. области у којима, кроз сарадњу, треба да учимо једини од других и да се у том смислу угледамо на искуства европских факултета и универзитета, нагласио је проф. Хаџикадуновић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.