Гост МФ: проф. др Пега Хрњак, Универзитет у Илиноису

Проф. др Пега Хрњак, професор на Универзитету у Илиноису (Урбана) и директор Центра за климатизацију и хлађење (ACRC) на истом универзитету, биће гост Машинског факултета у Београду, где ће у  петак, 8. децембра, у 12.30 у сали 211/II  одржати предавање на тему „Нови приступ за одређивање коефицијента прелаза топлоте, пада притиска, порозности и режима струјања у кондензаторима са округлим цевима са прегрејаном паром на улазу“.

Проф. Хрњак је дипломац и докторанд Машинског факултета у Београду, где је и започео академску каријеру (од истраживача-сарадника до доцента). Такође је радио на Техничком универзитету у Данској, Универзитету у Мисурију, итд. На Универзитету у Илиноису је од 1992. године. Бави се истраживањима расхладних система, микроканалским размењивачима топлоте, природним и синтетичким расхладним флуидима за различите намене (комерцијална и индустријска, примена у космосу, ваздушни системи,  аутомобилска индустија,…).

Центар за климатизацију и хлађење (ACRC), којим руководи, је истраживачки центар задужен за сарадњу универзитета и индустрије, а фокусиран је на технологије са парним расхладним компресорским машинама. Основан је пре 30 година од стране NSF. У његовом саставу је 30 компанија (чланица) које финансирају истраживање више од 100 истраживача (14 професора, 66 дипломских и постдипломских студената, више од 20 гостујућих предавача, …).

Проф. Хрњак је такође оснивач, власник и председник истраживачке компаније под називом „Creative Thermal Solutions“ (CTS), која запошљава 50 инжењера. CTS обједињује активности ACRC и индустрије („предконкурентно“ истраживање у функцији образовања).

Члан је три престижне америчке организације: SAE, ASME, ASHRAE, био је члан управног одбора IIAR и уредник је чланова одбора неколико научно-стручних часописа. Међу осталим почастима издвајају се медаље Gustav Lorentzen, J&E Hall и Rittinger, које је добио као награде за свој рад. Члан је Академије инжењерских наука Србије (АИНС).

Објавио је више од 150 чланака у врхунским часописима, 350 техничких радова, 100 извјештаја, одржао је више од 150 предавања по позиву широм света, написао неколико поглавља у књигама, под његовим менторством је докторирало и дипломирало преко 120 студената.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.