Немања Глигоријевић, студент, а већ “сам свој газда”

Немања Глигоријевић

Немања Глигоријевић је студент друге, завршне године мастер студија на Катедри за производно машинство Машинског факултета у Београду и већ има своју малу компанију за производњу 3Д штампача и услуге 3Д штампе, која послује успешно. Желео сам да диплому машинског инжењера и знање стечено на факултету потврдим неким готовим производом. Вођен том жељом, испројектовао сам и направио више модела 3Д штампача. У јуну прошле године заједно са сестром покренуо сам и start up “Highbreed systems” и тренутно смо једини произвођачи 3Д штампача у Србији, рекао је Немања у разговору за сајт МФ.

Машински факултет има вишедеценијску традицију научнообразовне институција, која подстиче иновативност студената и школује инжењере способне, не само да решавају реалне инжењерске проблеме, него и да развијају потпуно нове производе. У том смислу, Немања је најбољи пример како један млад човек, својим иновативним размишљањима и иновативним решењима може сам да започне И развије производњу нових, тзв. интелигентних производа и успешно их пласира на тржиште.

“Highbreed systems” производи 3Д штампаче различитих димензија И намена, али истовремено и сами на својим штампачима производе различите производе. Немања је посебно поносан на свој први пројекат – штампач димензија 500x500x500. То је, иначе, највећи 3Д штампач у региону и његова основна намена је прилагођена првенствено потребама индустрије.

[su_youtube url=“https://youtu.be/YKESmB9fToY“ width=“300″ height=“280″]

Сарађујемо са великим број предузећа у земљи и иностранству. То су углавном алатнице за које правимо прототипове делова који ће се добити ињекционим бризгањем. То је обострано корисно, како за клијенте који могу да виде како ће Изгледати производ који ће алат производити, тако и за саме алатнице којима је то сигурна гаранција да неће бити рекламације производа, нагласио је наш саговорник. Немања је посебно поносан на облогу за протезу ноге коју је радио за једног младог реперезентативца Србије у паракајаку. То је била велика част за мене, а задовољство је још веће када знате да сте урадили одличан посао, јер је облога послужила за даљи развој идеје за покретање start up-а у области протетике , нагласио је наш саговорник.

Своје позитивно искуство студента-предузетника Немања је представио је на другој Међународној конференцији САД-ЕУ-ЈАПАН-Србја/Технолошки самит 2017, која је ове године акценат ставила управо на производњу паметних тзв. смарт производа. Учесници самита, који је одржан на Машинском факултету, имали су прилику да уживо виде како ради један од штампача “Highbreed systems-а”, као и друге производе ове мале успешне компаније.

Нашу пажњу привукао је модел “роботске” руке. Руку нисам ја моделирао, али је свакако интресантна јер показује шта 3Д штампач малих димензија може да уради и које су његове могућности, нагласио је Немања. И заиста модел руке је испринтан на штампачу димензија 200x200x200. Рађен је из више делова у које је уграђено око 2,5 килограма материјала, а сама штампа трајала је 200 сати. Иако изгледа као део неке велике играчке, овај модел руке, уз мале модфикације могао би да се користи у различитим областима индустрије. Примера ради, уколико би се у модел убацили и мотори, рука би била потпуно механизована и њен рад би могао да се контролише преко рачунара, што само по себи даје широке могућности за њену употребу.

Заиста је широка лепеза употребе 3Д штампе, од медицине до прехрамбене индустрије. Примера ради, навео је Немања, 3Д штампач може да се користи и за производњу посластица од чоколаде И других слаткиша. Довољно је да се у штампач уместо пластике ставе чоколада, шећер или други материјали чијим се загревањем могу штампати посластице различитих облика. Дакле, наставља наш саговорник, могућности 3Д штампе су бесконачне, а њена примена је могућа и у свакодневном животу. Било да имате знање да нешто сами измоделирате или користите један већ постојеће моделе који се могу пронаћи на интернету, увек нешто можете сами да направите – футролу за телефон И слушалице, носач за диктафон, неки промотивни материал, визит карте и сл.

Немања је себи дао задатак да ове године дипломира и тиме заокружи причу успешног младог машинског инжењера. Без знања које сам стекао на МФ никада не бих могао да постигнем ове резултате. На факултету сам стекао знање, које сам преточио у производ, а касније и у своју фиму. Наравно, велику захвалност дугујем и својим радитељима, уз чију подршку сам и основао “Highbreed systems”, нагласио је на крају Немања Глигоријевић.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.