„Квалитет у будућности“ – Конференција ЈУСК Европска недеља квалитета 2016

jusk„Квалитет у будућности“, мото је Конференције са међународним учешћем – ЈУСК Европска недеља квалитета 2016, коју 16. и 17. новембра, у Привредној комори Београда, организују – Јединствено удружење Србије за квалитет (ЈУСК), Машински факултет, Привредна Комора Београда и Европска организација за квалитет из Брисела. Циљ Конференције је да обезбеди међународни форум за размену знања, искуства, истраживачких резултата и информација о различитим аспектима стања, развоја и примене QМ-а, ИМС-а и пословне стандардизације.

Ово је 12-та по реду Конференција од 2004. године када је Европска организација за квалитет установила Европску недељу квалитета.  За сваку конференцију се бира одговарајућа тема, а ове године фокус је стављен на квалитет и будућност. Квалитет данас има све већи значај, и жеља је да се привредној, научној и стручној јавности укаже на чињеницу да ће захтеви за примену стандарда квалитета у будућности бити још већи, изјавио је за сајт Машинског факултета, професор др Видосав Мајсторовић, председник Националне организације за квалитет (ЈУСК) и један од организатора скупа.

Квалитет производа и услуга и систем квалитета организације постали су вишедимензионални  и због тога морају да се посматрају са различитих аспеката. Зато је предвиђено да се током конференције одржи шест специјализованих седница, а на уводној пленарној седници, домаћи и инострани експерти разматраће стање развоја и примене модела ИСО 9001/2015 у индустријској пракси у Србији и у свету. Поред тога, биће речи и о другим моделима унапређења квалитета у другим стандардизованим менаџмент системима као што су заштита животне средине, здравље, безбедност на раду, управљање квалитетом производње хране и безбедност информација. Уводни реферати су веома пажљиво изабрани и представљају пресек теорије и праксе примене ових система заснованих на стандардизованим менаџмент системима у нашој земљи, али и у свету, нагласио је професор Мајсторовић.

proizvodnja-ilustracija

фото: Министарство привреде

Осврнувши се на примену стандарда управљања квалитетом у Србији, наш саговорник је рекао да према подацима прегледа броја сертификата за 2015. годину, који је објављен у септембру, број сертификата у Србији расте. Конференција је прилика да стручној и научној јавности, као и људима који се овом проблематиком баве, саопштимо лепу вест да се број сертификата у нашој земљи поново повећава и да је на крају 2015. године Србија имала више од четири хиљаде сертификата, нагласио је професор Мајсторовић. Када је реч о сертификату ISO 9001 i његовој примени у привреди на крају прошле године било је више од 2500 сертификата, а око 1500 се односило на остале стандардизоване менаџемет системе.

У односу на окружење и најближе суседе, Србија се по броју сертификата налази одмах иза Мађарске, Румуније, Бугарске, док је са Хрватском изједначена. Највећи број сертификата има Румунија, око 30 хиљада. Влада те земље је још 2000-те препознала значај примене нових стандарда у привреди и кроз политику подстицајних мера стимулише привредне субјекте да примењују те стандарде. Ако правимо поређење са Румунијом, по броју становника, националном дохотку и сл., однос је, гледано у тим параметрима 3:1. Међутим, Србија нема толики број сертификата и реалнији однос би био 7:1. То нам говори да Србија итекако има простора да применом нових стандарда унапреди своје пословне субјекте.

Наш саговорник је мишљења да би тај тренд требало да подрже ресорна министарства, пре свега министарства привреде,  финансија и науке и технолошког развоја. Кроз подстицајне мере, пореску политику и подршку различитим научним истраживањима привредним субјектима се отвара простор да брже и лакше дођу до конкретних резултата примене система квалитета у пракси. Да је то успешан прступ, говоре нам искуства других земаља, попут Румуније, Немачке, Француске, Данске и других европских земаља, а позитивних примера има и у Америци и на Далеком Истоку, подвлачи на крају професор Видосав Мајсторовић.

Током двоневног скупа домаћи и инострани стручњаци разматраће филозофске, научне и практичне концепте, истраживања, развоја и примене QM-a заснованог на прилазима QMS/TQM/BE/IMS. Сви прихваћени радови биће, од зависности резултата рецензије, објављени у International Journal of Advanced Quality, и у Зборнику радова (sa ISBN, COBISS.SRID brojem) – JUSK EQW Proceeding.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.