EBEC Final 2016 – Знање је светлост која нас води у живот будућности пун вечне славе

EBEC Final 2016 Team Design – Land Mines1Београд је почетком августа био домаћин највећег европског такмичења младих инжењера EBEC Final 2016 (European BEST Engineering Competition- 2016). Од 1. до 10. августа, 120 најбољих студената техничко-технолошких факултета из целе Европе, надметало се у две дисциплине – Case Study  i Team Desing.  Они су, на претходним локалним и регионалним рундама овог престижног такмичења, прошли строгу селекцију међу више од 6500 студената инжењерских струка широм Европе.

Прва три места у делу такмичења Case Study заузели су Португал, земље нордијског региона и Италија, а у делу такмичења Team Design, победници су земље балтичког региона, земље централне Европе и Украјина. Case Study – подразумева решавање неког реалног проблема, узимајући у обзир ограничавајуће услове, док Team Design – подразумева практичну примену стеченог знања и креирање одређене механичке конструкције са расположивим ресурсима. Све ово се решава у тиму од по 4 студента.

EBEC Final 2016 организовала је студентска организација BEST (Board of European Students of Technology), односно локална група BEST-Beograd, а свечано отварање такмичења је одржано у здању Старог двора – Скупштини града Београда. Учеснике су поздравили  Драгомир Петронијевиć, члан градског већа и  Марко Милош, професор Машинског факултета Универзитета у Београду, који је истовремено био и у жирију такмичења. „Знање, то су златне лествице преко којих се иде у небеса; знање је светлост која осветљава наш пут кроз живот и води нас у будућност пуну вечне славе” рекао је професор Милош, наводећи речи Михајла Пупина, једног од највеćих српских научника. Честитајући учесницима на одлуци да учествују на једном таквом такмичењу, он је поручио да награда није оно најбитније јер EBEC представља пре свега изазов, а сви који учествују су у ствари победници. “Дакле, пронађите своје лествице, постаните најбољи и закорачите у светлу будућност”, нагласио је професор Милош.
ETA timРегију Балкана у Team Design na EBEC Final 2016 је представљао тим ЕТА, у чијем су саставу студенти Машинског факултета у Београду, а у Цасе Студy – тим “Стручњаци”, састављен од студената ФОН-а, саобраћајног и грађевинског факултета. Оба тима су као представници Универзитета у Београду победили на претходној, регионалној рунди EBEC-Balkan која је почетком маја одржана у Подгорици и пласирали се у финале EBEC 2016.

Тим ЕТА, на жалост, није међу три најбоље од укупно 15 екипа које су се такмичиле у тимском дизајну, али смо задовољни машинама које смо у оквиру постављених задатака направили, изјавио Милош Петрашиновић, један од чланова тима ЕТА.

Током такмичарског дела EBEC 2016, који је трајао два дана, екипе су морале да реше два задатка за укупно 13 и по сати. Први задатак је био „From packaging to distribution“. То је захтевало израду машине која ће у кутију од картона, одређених димензија, убацити стиропор и јаје и затворити кутију, али и да јаје преживи пад са пет метара. Тим ЕТА је овај задатак завршио пет минута пре истека прописаног времена. Имали смо великих проблема да испројектујемо и направимо машину која це радити сигурно и која може да нађе реалну примену у индустрији, навео је Милош. На жалост, додао је он, за време тестирања које је бодовано нисмо успели да спакујемо кутију за предвидјена 3 минута. Без обзира на тешкоће, млади инжењери су наставили до краја и жирију показали како цео систем функционише.

„Land mines“ је био други задатак, а такмичари су морали да испројектују и направе уређај којим ће ископати три јаја (која су представљала мине) из земље и преместе их у зону за деактивирање. Мина је деактивирана ако је из ње извађено 70% масе, што је морало да буде урађено бушењем јаја у строго прописаној зони.  Тим ЕТА је успешно извадио све три “мине”, две пробушио, док им је трећа испала из машине. Без обзира на све потешкоће, задовољни смо машинама које смо направили. Можда их нисмо најбоље приказали, али смо их направили тако да буду једноставне и испуне реалан задатак, а не само да нам донесу бодове и бољи пласман, нагласио је Милош Петрашиновић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.