После пријемног испита

prijemniПлато Машинског факултета, петак 1. јули, велики број младих људи, скоро хиљаду. Тихи жамор, смењују се забринута и насмејана лица. Чека се на почетак пријемног испита… У ваздуху се осећа позитивна трема… Ускоро стиже и позив да се уђе.

Тако је изгледала атомосфера пред почетак пријемног испита за нову генерацију студената Машинског факултета у школској 2016/2017. години. У међувремену је објављена је прелиминарна ранг листа кандидата и оквирно се зна ко ће добити индекс “Машинца”. Имена бруцоша који ће сигурно уписати  студије машинства биће позната 8. јула, када прође рок за приговоре. Упис је предвиђен од 11. до 14. јула.

Према речима продекана за наставу, професора др Љубодрага Тановића на пријемни испит је изашло око 90 одсто од 1030 пријављених кандидата. То је сасвим разумљиво с обзиром да је велики број кандидата истовремено конкурисао на већи број факултета и уколико су се на неком од њих уписали на буџетске студије онда нису морали да полажу пријемни на Машинском факултету, истакао је професор Тановић. У том контексту, додао је он, проценат од 90 одсто изашлих кандидата је веома задовољавајући.

Када је реч о квалитету будућих студената машинства, према речима нашег саговорника, то ће се знати тек када се заврши уписни рок. Просек успеха пријављених кандидата је 4,31 и нешто је већи у односу на прошлу годину када је био 4,26. Међутим, додаје професор Тановић, прави показатељ квалитета будућих студената биће просек оцена на фундаменталним предметима који су битни за студије машинства, као што су математика и физика. Према томе, тек када се заврши уписни рок имаћемо тачне податке који се односе на квалитет будуће генерације новоуписаних студената у школску 2015/2017,годину, нагласио је професор Тановић.

prijemni 1Сам пријемни испит је, према оцени нашег саговорника, био одлично организован и протекао је без икаквих примедби. Због тога сам захвалан, не само наставном особљу, које је дежурало и уносило резултате пријемног испита, него и ненаставном особљу које је било ангажовано на стварању техничких услова за реализацију пријемног испита, било да је реч о припреми учионица, или усмеравању кандидата у учионице предвиђене за испит, нагласио је професор Тановић.

Да је пријемни испит одлично организован, сагласни су и будући бруцоши Машинског факултета. Међутим, кад реч о задацима из математике које су решавали, њихова мишљења су, ипак, подељена.

Мирослав Милошев из Панчева има само речи хвале за организацију, али је пријемни испит био „мало“ тежи. Иако сам сам се припремао пријемни нисам урадио баш онако како сам могао. Нисам очекивао да ће бити толико тежак, навео је Мирослав.  За  Видосаву Тубин из Пожаревца неки задаци су били „заиста“ тешки, али је она задовољна. Нада се да ће уписати Машински факултет јер јој је то прва жеља. Жели да постане инжењер бродоградње. За Милоша Кузмановића из Јабуке код Панчева задаци „у суштини нису били тешки“, али он лично није задовољан јер је пријемни могао боље да уради. И њему је машинство прва жеља због аутоматике коју је похађао и у средњој школи.

prijemni 2За Јовану Плавшић из Сремске Митровице задаци су били „средње тешки“. Пар задатака су били тежи, неки су били лакши, али све у свему ја сам задовољна, навела је Јована напомињући да је организација пријемног испита била веома добра. Дежурно наставно особље је било одлично, све су нам објаснили до детаља али су степенице на Факултету мало чудно постављене, кроз шалу каже Јована. Београђанин Михајло Игић полагао је пријемни и на Математичком и на Факултету организационих наука. Према његовим речима задаци на Машинском факултету у суштини нису били много тешки, али су били знатно тежи од задатака које је решавао на ФОН-у. Већину задатака сам знао,  неке нисам, али задовољан сам, рекао је Михајло.

Кад је реч о пријемном могла сам и боље, али сам задовољна и надам се да ћу проћи, искрена је Ранка Цветковић из Новог Београда. Посебно је интересује ИТ технологија, а Машински факултет има и велики број места на буџетским студијама. Машинство је прва жеља и Филипу Стефановићу из Лознице. Волим машине и волео бих тиме да се бавим. Када је реч о пријемном, Филип сматра да је тежина задатака била адекватна. За пријемни испит на Машинском факултету не могу се очекивати „лакши“ задаци, подвукао је Филип.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.