ICME2024: Младим истраживачима Машинског факултета награде и похвале

Доцент др Милан Раковић са Катедре за механику флуида Машинског факултета у Београду један је од добитника овогодишње награде “Проф. др Владан Ђорђевић” коју младим истраживачима додељује  Међународна конференција о математичком моделовању у механици и инжењерству (International Conference on Mathematical Modelling in Mechanics and Engineering – ICME), за посебан допринос у области механике флуида, док је  асистенткињи Ивани Цветковић са Катедре за теорију механизама и машина додељена похвала за изванредне резултате и излагање на скупу.

Награда „Проф. др Владан Ђорђевић“ установљена је на овогодишњој, другој по реду ICME конференцији,  у знак сећања на истакнутог стручњака у области машинског инжењерства, професора Машинског факултета у Београду и редовног члана САНУ, др Владана Ђорђевића, а додељена је двојици младих истраживача. Поред Милана Раковића, ово значајно признање добио је и и др Николаос Рогкас са Државног техничког универзитета у Атини.

Друга међународна конференција ICME2024, одржана је од 12. до 14. септембра у Београду, у организацији Математичког института САНУ, Машинског факултета у Београду, Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву и Научног друштва за инжењерски дизајн, симулације и иновације – InDIS. Посебна сесија конференције „Механика флуида“ била је посвећена академику Владану Ђорђевићу. О његовом лику и делу говорио је академик проф. др Теодор Атанацковић, а чланови Катедре за механику флуида су представили своје радове из ове области.

Као и претходна и овогодишња конференција је била веома успешна. О томе најбоље говори податак да је током тродневног скупа изложено укупно 127 радова, које је  потписало 300 аутора – представника реномираних научно-истраживачких институција из 29 земаља света.

Иако је конференција организована у хибридном формату,  велики број учесника из иностранства је присуствовао скупу који је одржан у згради Математичког института САНУ. Међу присутнима били су и истраживачи Ломоносовог института за механику из Москве,  Института за механику Бугарске академије наука,  Државног техничког универзитета у Атини,  Универзитета у Болоњи, Универзитета у Кракову, INSA institute из Француске, док су се поједини предавачи из Ирске, САД, Индије, Кине, Украјине, Белорусије, Италије, Русије, Алжира, Румуније укључили онлајн.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.