Делегација Универзитета у Беграду у посети THI у Инголштату

Висока делегација Универзитета у Београду посетила је Технички универзитет примењених наука у Инголштату (Technische Hochschule Ingolstadt – THI), Немачка. Наш Универзитет представљали су ректор проф. др Владан Ђокић, декан Машинског факултета проф. др Владимир Поповић, декан Технолошко-металуршког факултета проф. др Петар Ускоковић, декан Електротехничког факултета проф. др Дејан Гвоздић и декан Саобраћајног факултета и изабрани проректор за међународну сарадњу проф. др Небојша Бојовић.

Са колегама из Инголштата договорена је динамична сарадња, пре свега размена студената и учешће у заједничким истраживачким пројектима у области техничких и технолошких наука и инжењерства.

Добродошлицу на једну од најбрже растућих високошколских установа у Немачкој нашој делегацији пожелео је председник THI проф. др Валтер Шобер, а у разговорима су учествовали и потпредседници ове установе проф. др Данијел Гросман и проф. др Елке Фајфел, декан Електротехничког и факултета информационих технологија THI проф. др Андреас Хагерер и челници департмана проф. др Бернард Аксман, проф. др Дирк Хефт, проф. др Серен Гретруп, Соња Бедингтон и Фиона Нимсер.

Током дводневне академске посете, делегација Универзитета у Београду срдачно је дочекана и у централи компаније Ауди, као и у више техничких лабораторија и одсека THI. Област око Инголштата представља индустријски једну од најразвијенијих области у Немачкој, јер се поред Аудија ту налазе и велике фабрике и развојни центар Ербаса (делегација Машинског факултета је посетила овај центар у фебруару).

Технички универзитет примењених наука у Инголштату је немачки државни универзитет, тренутно са око 7.500 студената на пет факултета са више од 80 студијских програма. Централни фокус истраживања и наставе је у инжењерству, а приоритет је сарадња са привредом. Посебно импресивна је била посета центру Carissma, који се бави испитивањем безбедности возила, и који представља сам врх развоја и испитивања у овој области у Немачкој, а тиме и у целој Европи. Договорена је проширење сарадње лабораторија Машинског факултета са овим центром.

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.