СТТ и Друмска Стрела на Belgrade Grand Prix 2024 – Сусрет прошлости и будућности

 У знак сећања на чувену трку Београдски Гран При из 1939. године, у Београду је 1. септембра одржана велика међународна парада историјских аутомобила и мотоцикала под називом „Belgrade Grand Prix 2024“.

Ова манифестација, инспирисана историјском трком око Калемегдана,  представља омаж богатој историји аутомобилизма у Србији и подсећа на важну историју наше престонице и њен значај у културном и технолошком развоју овог дела Европе. Трка из 1939. године, била је последња пред Други светски рат и  за све љубитеље аутомобилизма има посебно значење јер је реч о трци која је претходила Формули 1.

Овогодишњи спектакл је окупио више од 60 аутентичних исторојских возила из Италије, Бугарске и Србије. Велики допринос у организацији овог догађаја  дали су  удружење Студентска техничка такмичења (СТТ) и Формула Студент тим „Друмска Стрела“, који окупља студенте Машинског и других факултета Универзитета у Београду.  Њихово прво електрично возило, које су пројектовали и израдили потпуно самостално,  привукло је велику пажњу публике и медија током ревијалне трке.

Посетиоци су имали прилику да се ближе упознају са овим пројектом који је у стручним круговима оцењен као значајан корак у развоју ауто-индустрије у Србији и који на најбољи могући начин потврђује квалитет образовања инжењера на Универзитету у Београду. На значај пројекат „Друмска Стрела“ указано је и на конференцији за новинаре 28. августа у Скупштини Града Београда, на којој су представљени програм и учесници овогодишњег „Belgrade Grand Prix 2024“.

Представници удружења СТТ и тима „Друмска Стрела“, Богдан Чарапић, председник удружења и координатор Студентског Центра Изврсности Машинског факултета, Бошко Бајић, вођа Формула Студент тима Друмска Стрела, и Елена Вићентијевић, вођа подтима за маркетинг, 30. августа присуствовали су свечаном пријему у италијанској амбасади, која је била један од покровитеља манифестације. У срдачном и пријатељском разговору са амбасадором Италије у нашој земљи, господном Луком Горијем, разматране су могућности будуће сарадње са италијанским тимовима и факултетима.

Посебан утисак на младе инжењере оставио је свечани пријем у Белом двору 31. августа, где су посетиоци могли да уживају у изложби легендарних аутомобила који су обележили историју аутомобилизма и славну трку из 1939. године, а свечаној атмосфери допринео је аутентичан и пажљиво осмишљен културно-уметнички програм.  Поред тога, представници СТТ-а и Друмске Стреле остварили су значајне контакте са представницима ФИВА асоцијације  (Fédération Internationale des Véhicules Anciens) , глобалне организације посвећене очувању, заштити и промоцији историјских возила.

Трка на Калемегдану привукла је велики број посетилаца свих узраста, од најмлађих до најстаријих, и показала како прошлост и будућност могу да се сусретну у јединственој симфонији иновација и традиције. Формула Студент тим „Друмска Стрела“ био је прави репрезентативни пример ове идеје, показујући да Србија има шта да понуди у будућности аутомобилизма.

(Извор: Машински факултет/Удружење СТТ)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.