Машинац међу два најтраженија техничка факултета

И ове године велико интересовање међу средњошколцима је владало за упис на Машински факултет Универзитета у Београду. По апсолутном броју пријављених кандидата популарни „Машинац“ је на другом месту у групацији техничко-технолошких наука.

За упис у прву годину основних академских студија за школску 2024/2025. годину на Машинском факултету ове године је конкурисало укупно 1046 кандидата. Статистички гледано овај број  кандидата је за 10% већи у односу на претходну годину и представља највећи број кандидата у претходних седам година. Овај број је посебно значајан имајући у виду да је овогодишња генерација матураната мања за 6,4%.

Машински факултет и ове године уписује 680 студената – 620 на студијском програму Машинско инжењерство (520 буџетских и 100 самофинансирајућих) и 60 студената на програму Информационе технологију у машинству (20 буџетских и 40 самофинансирајућих).

За упис на студијски програм Информационе технологије у машинству, по првој жељи, конкурисало је 65 кандидата, док је 981 кандидат као прву жељу навео студијски програм Машинско инжењерство. Неки од кандидата су конкурсали на оба студијска програма. Када се то има у виду, онда је број пријављених мало другачији. По тој статистици, 96 кандидата је конкурисало за упис на студијски програм Информационе технологије у машинству, а 1023 кандата жели да упише студијски програм Машинско инжењерство.

Већина будућих бруцоша наводи да се за студије машинства опредељује због широке лепезе перспективних занимања и дипломе која може да обезбеди брзо запослење и стабилне финансије. Такође, Машински факултет је и међу малобројним високошколским установама у Србији које нуде велики број буџетских места.

Будуће студенте сада очекује полагање пријемног испита из математике. Кандидати који намеравају да упишу студијски програм Информационе технологије у машинству пријемни испит полажу у уторак, 25. јуна, а њихове колеге које се определе за студијски програм Машинско инжењерство пријемни полажу у среду, 26. јуна.

Свим будућим студентима желимо много успеха на предстојећем пријемном испиту.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.