Проф. др Александар Јововић добитник медаље „Бранислав Ђаковић“

Др Александар Јововић, редовни професор на Катедри за процесну технику Машинског факултета у Београду,  добитник је медаље „Бранислав Ђaковић“, највишег признања Савеза машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије (СМЕИТС), за 2023. годину.

Ово високо признање додељује се сваке године појединцу, редовном члану СМЕИТС-а,  који је својим стручним радом и изванредним резултатима у области којом се бави, допринео афирмацији мултидисциплинарног приступа ове организације у области машинства, односно, електротехнике.

Медаља која носи име једног од председника СМЕИТС-а, професора др Бранислава Ђаковића, установљена је у знак захвалности чланова ове организације једном од највреднијих и у друштвеном ангажовању најагилнијих посленика машинске струке. У време трајања његовог мандата као председника (1966―1974), СМЕИТС је изразстао у респектабилну стручну организацију. Између осталог, професор Ђаковић је био иницијатор оснивања Друштва за КГХ и институције редовног окупљања стручњака КГХ, које је прерасло у познати конгрес о КГХ, као и Конгреса о процесној индустрији – Процесинга.

Овогодишњем лауреату признање је уручено је 22. марта, на 37. Скупштини СМЕИТС-а која је потврдила одлуку Комисије за доделу признања и Управног одобра СМЕИТС-а да се медаља „Бранислав Ђковић“ за 2023. годину додели проф. Александру Јововићу.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.