Свечано отворена Инмолдова канцеларија на Машинском факултету

На Машинском факултету у Београду свечано је отворена канцеларија пожешке компаније  Инмолд, основана у јануару ове године с циљем бољег повезивања са талентованим студентима који желе да се усавршавају и раде на пројектима у реалном радном окружењу и на тај начин се припреме за свет рада који их очекује после дипломирања. Канцеларија је резултат дугогодишње успешне сарадње Машинског факулета и Инмолда на реализацији заједничких пројеката, као и у домену образовања, а сада је та сарадња подигнута на један виши ниво.

Бројне званице и угледне госте у новом амбијенту модерно опремљене читаонице Машинског факултета поздравили су проф. др Владимир Поповић, декан Машинског факултета и г. Горан Јанковић, власник и директор Инмолда, једне од најуспешнијих домаћих компанија и пионира дуалног образовања у нашој земљи.

Горан Јанковић је захвалио руководству Машинског факултета што је препознало значај иницијативе која, како је навео, представља мост између теорије и неопходних практичних вештина.

„Још у бившој фирми АТМ из Севојна, у којој сам био сувласник, схватио сам да потребе за стручном радном снагом можемо да задовољимо само тако што ћемо сами да одшколујемо и да обучимо потребне кадрове. У Инмолду смо кренули са обучавањем средњошколаца 2010/2011 године, пет година пре него што је дуално образовање званично уведно у образовни систем Србије. Сада желимо да интензивирамо рад са студентима и зато смо  иницирали оснивање канцеларије на Машинском факултету. Кроз ову сарадњу Инмолд жели да пружи вредно искуство својим стипендистима који студирају машинство, а уједно да инспирише и друге студенте да им се придруже. Само на тај начин можемо да обезбедимо потребан високообразовани кадар у будућности“, истакао је, између осталог, г. Јанковић и сам дипломац Машинског факултета у Београду.

„Компанија Инмолд за Машински факултет има посебан значај, јер је пример домаће компаније са којом већ годинама успешно сарађујемо по разним основама, а новоотворена канцеларија је само надоградња те сарадње која је, уверен сам, у интересу свих нас“, рекао је декан Машинског факултета.

Напомињући да се факултети у Србији последњих година суочавају са све мањим бројем новоуписаних студената,  проф. Поповић је указао на важност активности као што је иницијатива компаније Инмолд, која је ће студенте усмерити на први начин.  „Добро је што у земљи има посла и што нам завршени студенти не одлазе, већ након дипломирања могу да се запосле у Србији. Зато ће Машински факултет и у наредном периоду наставити да подржава све активности Инмолда усмерене  на професионални развој и запошљавање младих талентованих стручњака“, поручио је проф. Поповић.

Присутнима се обратио и г. Томислав Милетић, ментор практичне наставе у Инмолду.

„Ми као компанија схватамо колика је вредност у младом капиталу. Ко има децу уз себе, тај осваја свет,  то је јасна крилатица. Како смо почели са улагањем у децу која су опредељена за факултетско образовање, осетили смо потребу да направимо и простор у главном граду. Уз разумевање декана Владимира Поповића добили смо један простор који смо прилагодили за потребе студената са Машинског факултета, да могу да се усавршавају у домену израде реалних пројеката у привреди“, рекао је Милетић.

Канцеларија се налази на петом спрату Машинског факултета. За сада је опремљена потребном рачунарском опремом за шест радних места, а студенти могу путем интернета да се повежу са серверима у Инмолду и да раде у истим софтверима у којима раде и инжењери у тој компанији. У Инмолду очекују да ће искуство студената машинства, привући и њихове колеге са Технолошко-металуршког факултета и Академије струковних техничких студија са којима ова компанија такође има успешну сарадњу.

Свечаност је протекла у знаку једног од великана српске и светске науке  Милутина Миланковића, математичара, астронома, климатолога, геофизичара, физичара и доктора техничких наука. О његовом лику и делу  говорио је Слободан Стојановић, потпредседник  Удружења „Милутин Миланковић“.

Гости су имали прилику да погледају и  филм посвећен овом научнику,  који је дао два фундаментална доприноса науци. Први допринос је „Канон осунчавања Земље” који карактерише све планете Сунчевог система. Други допринос је теоријско објашњење Земљиних дуготрајних климатских промена узрокованих астрономским променама њеног положаја у односу на Сунце, познато као Миланковићеви циклуси. Као пратећи део догађај у холу Машинског факултета приређена је и изложба посвећена животу и научном раду Милутина Милинковића.

Свечаном отарању Инмолдове канцеларије присуствовали су и декан Технолошко-металуршког факултета, проф. др Петар Ускоковић, председница  Академије техничких струковних студија Београд, др Марина Стаменовић, некадашња ректорка Универзитета у Београду, проф. др Иванка Поповић, представници Канцаларије за дуално образовање Републике Србије и Пословне академије Привредне коморе Србије , чланови Деканског колегијума Машинског факултета, продекани проф. др Марко Милош, проф. др Живана Јаковљевић и проф. др Александар Грбовић, директор Иновационог центра Машинског факултета, проф. др Ненад Зрнић, шефови катедара, наставници и студенти Машинског факултета  и други бројни гости.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.