Сарадња Машинског факултета са Техничким универзитетом у Инголштату – Баварска

У оквиру недавне посете високе делегације немачке покрајине Баварске нашој земљи, у Ректорату Универзитета у Београду свечано је потписан Еразмус+ билатерални међуинституционални споразум између Техничког универзитета у Инголштату  и Универзитета у Београду.

Потписивањем овог документа отворен је простор и за успостављање ближе сарадње THI универзитета и Машинског факултета у Београду у домену образовања, као и у области научно-истраживачког рада. Тим поводом Машински факултет је посетио проф. др Бернхард Аксман (Bernhard Axmann), руководилац једног од програма мастер студија на THI универзитету.

(проф. др Bernhard Axmann/ фото: Linkedin)

Угледног госта примили су проф. др Живана Јаковљевић, продекан за акредитацију и организацију, проф. др Александар Грбовић, продекан за финансије и проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за научно-истраживачку делатност. Веома отвореном и пријатељском разговору и размени информација и идеја присуствовали су и проф. др Саша Митић, проф. др Никола Славковић и проф. др Предраг Елек.

Проф. Аксман је саговорницима представио развој и веома брз раст THI који се налази у самом центру Баварске. Детаљно су размотрени различити студијски програми на основним и мастер студијама који између осталог обухватају Машинско инжењерство, Електротехнику, Информационе технологије и рачунарске науке, Менаџмент у техници и Одрживу инфраструктуру. Значајан број поменутих програма се у целости или делимично изводи на енглеском језику.

Током састанка, указано је и на веома подстицајно индустријско окружење Техничког универзитета у Инголштату које подразумева сарадњу са компанијама као што су Ауди, Ербас, Сименс, Континентал, БМВ и МТУ у реализацији студентске праксе и завршних радова. Поред тога, наглашено је недавно увођење докторских студија и експанзија броја студената на овом нивоу студија.

Када је реч о истраживачком раду, приоритене области на које је фокусиран THI су: аутономна возила и вештачка интелигенција (институт CARRISMA је препознат на националном нивоу), безбедност возила, беспилотне летелице, паметне батерије, енергетски системи и одрживост. Више детаља о THI универзитета и могућностима за сарадњу можете погледати ОВДЕ.

Прва област у којој ће се остварити сарадња THI универзитета и Машинског факултета је мобилност студената и наставника кроз програм Еразмус+. Прве размене студената и краћи боравци наставника започеће од јесењег семестра школске 2024/25. године. Проф. Аксман је нагласио спремност на сарадњу и у домену истраживања и заједничких пројеката кроз различите програме подршке (DAAD – Немачка агенција за академску размену, BAYHOST – Баварски академски центар за централну, источну и југоисточну Европу, Interreg – Дунавски транснационални програм сарадње итд.).

Bookmark the permalink.

Comments are closed.