Иновациони инкубатор Машинског факултета – Од идеје до реализације

Машински факултет Универзитета у Београду званично је представио Иновациони инкубатор који је основан с циљем  да младим иноваторима и истраживачима омогући менторску подршку за развој њихових идеја и њихово претварање у успешне пројекте, уз пружање потребних ресурса и одговарајуће обуке.

Инкубатор је пројекат који се реализује у оквиру Програма формирања и развоја иновационих инкубатора у научно-истраживачким организацијама које финансира Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије. Овај пројекат представља важан корак у развоју иновативних и предузетничких идеја међу студентима и истраживачима Машинског факулета. Партнер на пројекту је Иновациони центар Машинског факутета у Београду.

Пројекат  је представљен почетком марта,  на 10. Конгресу студената технике на Златибору, а презентацији су присуствовали ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић, декан Машинског факултета проф. др Владимир Поповић, директор Иновационог центра Машинског факултета проф. др Ненад Зрнић, директор Фонда за иновациону делатност др Иван Ракоњац, директорка Научно-технолошког парка Београд Гордана Даниловић Грковић, као и чланови деканског колегијума Машинског факулета – продекани проф. др Марко Милош, проф. др Драгослава Стојиљковић и проф. др Александар Грбовић.

Будући рад Иновационог инкубатора представио је Бранко Миличић, учесник у пројекту и асистент на Катедри за моторна возила Машинског факултета. Бројни учесници, међу којима су били студенти техничко-технолошких факултета из Србије и региона, представници академске и научне заједнице, као и представници успешних компанија, имали су прилику да сазнају више о мисији иновационог инкубатора, циљевима и задацима, као и резултатима који се очекују на крају пројекта.

„Оснивање инкубатора има за циљ да повеже студенте, наставнике и истраживаче на Машинском факултету са другим научно-истраживачким институцијама, научно-технолошким парковима, стручњацима из привреде и заинтересованим компанијама. То ће омогућити стварање једног подстицајног окружења за развој и промоцију предузетништва, а самим тим и простор за економско оснаживање и развој стартапа у оквиру факултета“, истакао је Миличић.

Говорећи о значају пројекта, подсећа да је инкубатор намењен првенствено студентима, као и запосленима на Машинском факултету који имају иновативне идеје, али им недостају одређена знања о томе како да те идеје и комерцијализују.

„У том смислу, значај инкубатора огледа се у подршци кроз менторство, обуке, тренинге и радионице на тему развоја стартап идеја, бизнис планова, припрема за пријаву на различите програме и писањe пројеката, као и других вештина. Идеја је умрежавање младих иноватора са стручњацима  који имају одређења знања у одређеној области.  На тај начин студентима се пружа могућност да знање стечено током студија надограде тим видом неформалног образовања, које је итекако неопходно за даљи развој иновативних идеја и покретање стартапа, а крајњи циљ је да ти стартапи прерасту у озбиљан бизнис“, рекао је, између осталог Миличић.

Машински факулет је једна од 14 научно-истраживачких организација у Републици Србији које су добиле средства за финансирање пројекта Иновационог икубатора. Пројекат ће се реализовати у наредних годину дана, што ће факултету свакако омогућити да створи додатне капацитете за подстицај иновативне делатности и развој предузетничког духа код запослених и студената. У току реализације пројекта биће израђен и програма рада Иновационог инкубатора за наредних 5 година, с циљем да резултати остварени током реализације пројекта омогуће наставак рада и развој иновација на Машинском факултету, као и њихову реализацију у пракси.

С обзиром на резултате истраживања и награде које су наставници и сарадници факултета остварили на међународним такмичењима, на Машинском факултету већ постоје три стартапа који планирају свој даљи развој.

–  RotoDyna – основан 2022. године захваљујући гранту Фонда за иновациону делатност Републике Србије. Њихов циљ је повећање радног века и поузданости рада висококапацитетних машина за површинску експлоатацију и транспорт расутог материјала. Развили су  уређај који елиминише појаву прекомерних вибрација путем полуаутоматизације избора параметара управљања.

FCL Team d.o.o. – такође основан 2022. године. Добитници су специјалне награде  жирија Best business idea from the West Balkans на конкурсу EIT JUMPSTARTER 2022 за пројекат развоја технологије неконвенционалне гасификације биомасе. Њихов циљ је производња високовалитетних продуката гасификације што ће омогућити додатну валоризацију биомасе, као и развој унапређених горива из биомасе.

MMAG Design d.o.o. основaн 2024. године и бави се пројектовањем лаких и беспилотних летелица применом савремених софтверских алата.

На основу стечених искустава, планирано је пружање информација и потребне подршке од стране факултета свим истраживачима који желе да оснују стартап и спиноф. Посебно постоји жеља да се у област иновација и предузетништва укључе и студентски тимови који би учествовали и на такмичењу за најбољу технолошку иновацију.

Студентски тимови и истраживачи којима је потребна подршка у развоју иновативних идеја могу се јавити на мејл inkubator@mas.bg.ac.rs или путем Instagram профила пројекта.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.