Јубиларни 10. Конгрес студената технике у знаку иновација које обликују свет 

“Иновације у техници – Промене које обликују свет” централна је тема 10. јубиларног Конгреса студената техинке који ће се од 08. до 11. марта одржати у студентском одмаралишту “Ратко Митровић” на Златибору.

Конгрес студената технике одржан  је први пут 2014. године, на иницијативу и у организацији Савеза студената Машинског и Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду, уз велику подршку матичних факултета.  Конргес окупља студенте техничких и сродних факултета у региону, а основни циљ скупа јесте стицање нових знања из различитих области техничко-технолошких наука – од енергетике па до савремених информационих технологија.

Тема овогодишњег скупа привукла је више од 500 студената Београда, Новог Сада, Ниша, Источног Сарајева, Бања Луке, Скопља и Битоља. “Стручни скупови, као што је Конгрес студената технике поред драгоцених знања, пружају и активности усмерене ка умрежавању и одржавању контаката међу младим инжењерима. Велики број пријављених студената из године у годину сведочи о растућем интересовању младих академаца који препознају важност оваквих скупова за њихов професионални и лични развој”, каже Катарина Телебак, председница Студентског парламента Машинског факултета.

Овогодишњи програм обећава веома интересантна предавања у области иновација и техничких достигнућа, а предавачи су еминентни професори са различитих универзитета и стручњаци из привреде.

“Међу реномираним предавачима који ће делити своје знање с младим колегама су ван. проф. др Милош Марковић са Катедре за системе наоружања, који ће одржати предавање на тему „Које су стварне потребе наменске индустријсе за мастер инжењерима“. Проф. др Горан Млaденовић са Катедре за производно машинство пренеће своја искуства у пројектовању опреме за рад у вакууму, док ће проф. др Јован Танасковић са Катедре за шинска возила одржати предавање о примени нових технологија у индустрији шинских возила. Асистент Милош Петрашиновић са Катедре за ваздухопловство говориће о иновацијама у области беспилотних летелица, а доц. Жељко Сантоши са Факултета техничких наука у Новом саду одржаће предавање на тему „3Д дигитализација и реверзибилно инжењерство у производном машинству. Један од предавача је и др Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делтаност, а своје компанијске визије и иновације представиће и лидери индустрије попут ИНМОЛД, НИС, МИЛЕНИЈУМ ТИМ, КРУШИК и многе друге”, наводи наша млада саговорница.

Поред стручних предавања, другог дана Конгреса биће одржан и мини сајам компанија. За младе академце то је прилика да се у директном контакту с представницима компанија учесница информишу о њиховом раду, као и о могућностима које пружају на професионалном плану, кроз стручну праксу или запослење.

“Конгрес и сајам компанија у оквиру њега свакако су добра прилика за  студенте да се повежу, размене идеје и створе трајна пријатељства. Искуство је показало да пријатељства и идеје створене на овом Конгресу често прерастају у успешне компаније вођене ентузијазмом и знањем младих талената. Овогодишњи Конгрес обећава инспирацију, повезивање и нове перспективе за све учеснике, поручила је на крају Катарина Телебак.

(Извор: Машински факулет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.