Гост Машинског факултета: Проф. др Сергеј Качанов – Савремене методологије за процену ризика

Машински факултет Универзитета у Београду био је домаћин два изузетна предавања проф. др Сергеја Алексејевича Качанова, заменика кодиректора Српско-Руског хуманитарног центра у Нишу, на тему „Савремена методологија за процену ризика и штете од ванредних ситуација изазваних хаваријама на потенцијално опасним објектима“.

Предавања су одржана 20. 11. 2023. год. и 7.12.2023. год. у свечаној сали факултета у присуству наставника и студената Машинског факултета, као и  колега из других научних, образовних и стручних институција. У име управе Факултета, прво предавање је отворио продекан за финансије, проф. др Александар Грбовић, који је уваженом госту и посетиоцима пожелео добродошлицу.

Професор Качанов  је изузетан стручњак, висококвалификовани специјалиста и научник у области управљања ризицима у ванредним ситуацијама и заштите становништва и територија од ванредних ситуација природног и техногеног карактера, зато је за Машински факултет посебна част да буде домаћин предавања из области које негује у оквиру наставе и својих истраживања.

Ризик је дефинисан као производ вероватноће и последица нежељених догађаја. На предавању је приказан процес управљања ризиком и дата је њихова категоризација. Разматрана је процена нивоа ризика и математички модели. Приказан је сценарио – потпуно и формализован опис развоја ванредног процеса, укључујући специфичне квантитативне карактеристике догађаја, њихове просторно-временске параметре и узрочне везе.

Уведен је индивидуални комплексни ризик, као и колективни ризик. Дат је начин прорачуна зависности вредности друштвено-економске штете од вредности индикатора ризика, као и одређивања укупног износа друштвено-економских губитака као резултата ванредних ситуација природног и техногеног карактера на дефинисаној територији. Посебно су анализирани главни подсистеми управљања аутоматизованим системима у ванредним ситуацијама.

На предавањима је било речи и о модалитетима будуће сарадње у настави, струци и науци између Машинског факултета и Српско-Руског хуманитарног центра. Проф. Качанов ради и на успостављању сарадње између Машинског факултета и чувене научне институције Руске федерације ФИЗТЕХ , која је изнедрила велики број Нобеловаца. У обраћању присутним студентима посебно се осврнуо на начин студирања и студентски живот на ФИЗТЕХ-у.

Предавања су одржана на руском језику са преводом на српски, уз помоћ госпође Олге Манојловић из Српско-Руског хуманитарног центра, а оба скупа су организовали ван. проф. др Мирјана Стаменић, ван. проф. др Јелена Сворцан и проф. др Ђорђе Чантрак са Машинског факултета у Београду.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.