Предавање проф. др Жељка Стевића о вишекритеријумском одлучивању

У оквиру пројекта „СмартМинер“, Зеленог програма сарадње науке и привреде, који финансира Фонд за науку Републике Србије, а реализује Машински факултет у Београду,  екстерни стручњак на овом пројекту, проф. др Жељко Стевић са Саобраћајног факултета Добој – Универзитет у Источном Сарајеву, одржао је 29. новембра веома посећено предавање на тему „Предности и недостаци расположивих метода за доношење одлука – научна критика“. Предавању су присуствовали чланови пројекта SmartMiner, студенти модула за Индустријско инжењерство, као и заинтересоване стране.

Проф. Стевић се бави научним истраживањима у области логистике и транспорта, а његов рад је препознат и на светској научној сцени,  о чему  најбоље говори податак да се врло брзо након докторирања (2018) нашао на Стенфордовој листи два одсто најуутицајнијих научника у свету за 2020. годину. Овај млади и успешни научник добитник је и медаље заслуга за народ у области образовања и науке коју додељује председник Републике Српске.

Проф. Стевић је креатор више фази метода одлучивања, попут „IMF SWARA“ и „MARCOS“ фази метода. Током предавања понудио је  детаљан аналитички увид у примену фази „SWARA“ методе базиране на „Chang TFN“ скали (скала троуглих фази бројева). Наглашава да квалитет излаза или доношења одлука зависи од квалитетне селекције улазних података, њихове адекватне евалуације, примене одговарајућег приступа и тачног израчунавања. Кроз критички осврт на примену фази „SWARA“ методе, професор Стевић је идентификовао низ проблема који произилазе из примене овог приступа.

Један  од кључних закључака предавања јесте да примена фази „SWARA“ методе, може довести до нетачних одлука због неконзистентних вредности оцене критеријума у односу на почетну процену доносиоца одлуке. Анализа је извршена на примерима седам репрезентативних студија у различитим областима (логистика, грађевинска индустрија, финансије, ланци снабдевања), где је доказана непоузданост ове методе. У складу са истраживањем, професор Стевић је развио побољшану фази „SWARA“ методу, „IMF SWARA“, и спровео компаративну анализу, која је потврдила да  класични „SWARA“  метод нема могућност додељивања једнаких вредности два или више критеријума, има велико одступање од вредности критеријума додељених експертском проценом и велику зависност одабира најбоље одлуке од највећег критеријума.

„Ово предавање не само да је пружило драгоцен увид у актуелне методе доношења одлука, већ је и поставило изазов за даља истраживања и унапређење приступа у области вишекритеријумске анализе“, оценила је проф. др Весна Спасојевић Бркић, шеф Катедре за индустријско инжењерство и руководилац пројекта „СмартМинер”који је фокусиран на решавање актуелних проблема у рударској индустрији.

„Пројекат је заснован на потребама индустрије и да нуди низ користи за све заинтересоване стране, „са човеком” у центру иновација, технолошке трансформације и индустријске аутоматизације. Такав приступ доноси велику корист почев од „здравијег и ефикаснијег” руковаоца, до стварања срећнијег, задовољнијег и продуктивнијег друштва. Зато је веома важно да се у пројекат укључе сви релевантни чиниоци у области рударске индустрије”, наглашава проф. Спасојевић Бркић.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.