Успешно завршен Процесинг 23 – Међународни конгрес о процесној индустрији

Овогодишњи 36. Међународни конгрес о процесној индустрији  – Процесинг 23, који је у организацији у Друштва за процесну технику при СМЕИТС-у и суорганизацији Машинског факултета у Београду и СЕТ Требиње, одржан 1. и 2. јуна у  Центру за стручно усавршавање Шабац, окупио је велики број стручњака из земље и региона и по оцени органзатора један је од најуспешнијих до сада.

Више од стотину стручњака са 50 факултета и научних институтција дискутовало теме везане су за коришћење енергије у процесним постројењима, енергетску ефикасност процесних постројења, примену обновљивих извора енергије, коришћење отпадне топлоте процеса, заштиту животне и радне средине, управљање отпадним материјалима у процесној индустрији и решења за смањење емисије гасова стаклене баште из процесне индустрије.

Током дводневног скупа представљено је 66 стручних радова, а одржана су и четири округла стола, од којих је три одржано први пут: “Мониторинг емисија и квалитет амбијенталног ваздуха”, “Декарбонизација индустрије у Србији” и “Примена модела, стандарда и алата за менаџмент квалитета и животне средине у процесним индустријама”. Четврти округли сто је, по традицији, окупио заинтересоване за опрему под притиском.

На отварању скупа говорили су проф. др Александар Јововић, председник Друштва за процесну технику, проф. др Марко Обрадовић, председник Међународног научног одбора скупа, проф. др Братислав Благојевић, председник СМЕИТС-а, Мирко Аранђеловић, председник Извршног одбора Матичне секције инжењера машинске струке, Инжењерска комора Србије, Београд, проф. др Мирјана Кијевчанин, Технолошко-металуршки факултет, Београд и Стефан Комазец, учесник скупа и директор компаније Елиxир Зорка, која је била генерални покровитељ догађаја.

У оквиру конференције учесници су  имали прилику да посете ову компанију и изложбу посвећену осамдесетпетогодишњици хемијске индустрије Зорка у Шапцу, као и да се упознају са радом компаније и обиђу фабрички комплекс.

Oдабрана тема  у  прилогу  емитована је у оквиру емисије „Научни портал“, образовно-научног програма РТС-а. 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.