Делегација Техничког универзитета у Грацу посетила Машински факултет

Делегација престижног Техничког универзитета у Грацу и Факултета за машинство и економске науке, коју су предводили проректор, проф. др Стефан Форбах и проф. др Франц Хас, декан Факултета за машинство и економске науке у саставу тог универзитета, посетила је у уторак, 16. маја, Машински факултет у Београду и са  руководством разговарала о могућим видовима сарадње у области образовања и научно-истраживачког рада.

Високу академску делегацију примио је декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, а састанку су присуствовали су и чланови деканског колегијума Машинског факултета, продекан за наставу, проф. др Марко Милош и продекан за научно-истраживачки рад, проф. др Драгослава Стојиљковић.

На састанку су представљене најважније наставне и научно-истраживачке активности Машинског факултета, а саговорници су се сагласили да постоје велике могућности и обострани интерес за успостављање ближе сарадње Машинског факулета у Београду са Факултетом за машинство и економске науке у Грацу и његовим научно-истраживачким институтима.

У деветочланој делегацији из Аустрије, поред  проф. Форбаха и проф. Хаса, били су и наставници и истраживачи Факултета за машинство и економске науке у Грацу: ван. проф. др Бернд Зунк, продекан за наставу и руководилац Института за пословну економију и индустријску социологију, ван. проф. др Вања Суботић, заменик руководиоца Института за термотехнику, ван. проф. др Норберт Ензингер, руководилац Института за науку о материјалима, ван. проф. др Хелмут Бенигни, заменик руководиоца Института за хидрауличне машине, др Петер Брунхофер из Института за инегритет конструкција и железничке технологије, мр Амила Омазић из Института за пословну администрацију и индустријску социологију и мр Патриција Гац, алумни клуб Техничког универзитета у Грацу.

Делегацију Техничког универзитета у Грацу и њихове домаћине, декана и чланове Деканског колегијума Машинског факултета примио је ректор Универзитета у Београду, проф. др Владан Ђокић, а добродошлицу им је пожелео и проректор, проф. др Ратко Ристић.

Том приликом обављена је и церемонија потписивања Споразума о акадeмској сарадњи између Универзитета у Београду – Машинског факултета и Техничког универзитета у Грацу – Факултета за машинство и економске науке, који су потписали проректор, проф. др Ратко Ристић и проректор, проф. др Стефан Форбах. Саговорници су после церемоније потписивања оценили да овај документ отвара простор за интензивирање и конкретизацију сарадње између машинских факултета у Београду и Грацу.

У оквиру посете, одржана је и презентација на којој су представљени структура образовног и научно-истраживачког рада на Техничком универзитету у Грацу, а затим и на Факултету за машинство и економске науке у његовом саставу. Том приликом представљени су и институти тог факултета, који се баве различитим научним областима у домену машинског инжењерства.

Своје образовне и истраживачке потенцијале представили су и Машински и Технолошко-металуршки факултет Универзитета у Београду.

Продекан за међународну сарадњу и докторске студије, проф. др Маја Тодоровић упознала је госте са организацијом и структуром студија и студијских пограма на Машинском факултету, на којем се тренутно школује око четири хиљаде студената на свим нивоима студија и у готово свим областима машинског инжењерства. Говорећи о научно-истраживачким капацитетима факултета, проф. Тодоровић је истакла да Машински факултет располаже великим бројем савремено опремљених лабораторија, као и да су неке од њих акредитоване, док су друге у функцији наставног процеса. О образовном и истраживачком раду Технолошко-металуршког факултета говорила је др Александра Дапчевић, ванредни професор са Катедре за општу и неорганску хемију.

На крају посете, чланови делегације Техничког универзитета у Грацу имали су прилику да обиђу и упознају се са радом лабораторија Центра за нове технологије (ЦеНТ) и Завода за машине алатке Катедре за производно машинство, Лабораторије за рационалну употребу енергије, Лабораторије за топлотне турбомашине, Лабораторије за горива и сагоревање, Лабораторије за термалну анализу, лабораторија Катедре за хидрауличне машине и енергетске системе и Лабораторије за шинска возила.

 (Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.