Јутарњи програм РТС : Међународни дан енергетске ефикасности – Гост проф. др Ђорђе Чантрак

Међународни дан енергетске ефикасности обележен је 5. марта широм света, на датум када је 1998. године у Аустрији одржан први међународни скуп стручњака на коме се разговарало о тадашњој енергетској кризи и њеним могућим решењима.

Основни циљ обележавања и подсећања на 5. март је подизање свести грађана о значају унапређења енергетске ефикасности и рационалног коришћења енергије. У контексту актуелне енергетске кризе, поруке овог међународног дана су нешто другачије,  али суштина енергетске ефикасности је и даље иста – смањење потрошње електричне и топлотне енергије без нарушавања комфора живота и рада.

Стратегија развоја енергетике Републике Србије до 2025. године са пројекцијама до 2030. године дефинише енергетску ефикасност као „нови извор енергије“, који може да допринесе остварењу и других стратешких циљева српске енергетике, као што су: стабилност енергетског система, енергетска независност и очување животне средине.  Међутим, у Србији је потрошња енергије у односу на бруто домаћи производ три до четири пута већа у односу на земље ЕУ, а два пута у односу на земље региона. Због тога ће у наредном периоду бити изузетно важно да се спроведу мере унапређења енергетске ефикасности како би се смањили непотребни трошкови и унапредило стање у енергетском сектору.

О томе, шта је у овом тренутку највећи изазов у области енергетске ефикасности и какви се кораци тим поводом предузимају у свету и код нас, за Јутарњи програм РТС-а, говорио је проф. др Ђорђе Чантрак са Катедре за хидрауличне машине и енергетске системе Машинског факултета у Београду.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.