Машински факултет домаћин међународног такмичења „Airbus Sloshing Rocket Workshop 2023“

Машински факултет у Беогаду биће домаћин финалне рунде међународног такмичења „Airbus Sloshing Rocket Workshop 2023“. Такмичење ће бити одржано од  6. до 12. августа, а организатор је прошлогодишњи победник – студентски тим „Беоавиа“, који се бави производњом летних система и окупља студенте Машинског и других факултета Универзитета у Београду.

Покровитељи овог петодневног такмичења су компанија „Ербас“, водећи европски произвођач путничких авиона и Европско удружење студената ваздухопловства „Евроавиа“.

„Беоавиа“ и Машински факултет угостиће финалисте – тимове различитих европских универзитета, као из стручњаке компаније Ербас, који ће као судије оцењивати такмичарске пројекте.

Основни задатак такмичарских екпа биће да дизајнирају, направе и конструишу ракету-једрилицу за вишекратну употребу, која је дестабилизована кретањем воде ускладиштене у резервоару под притиском.  Своје такмичарске пројекте тимови ће правити на Машинском факултету, а лансирање израђених ракета и евалуација целокупног рада финалиста биће одржани последњег дана такмичења на спротском аеродрому у близини Београда.

„Током првих 5 година постојања, „Беоавиа“ је забележила сјајне резултате представљајући Београдски универзитет на такмичењима широм Европе.  Управо то је довело до сарадње са „Ербасом“ и омогућило да Србија буде домаћин овог, за наш Универзитет, веома важног такмичења“, рекао је Петар Марчетић, координатор пројекта „Аурора 2“ који је освојио прво место на такмичењу у Шпанији 2022. године.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.