Процесари посетили ново постројење за управљање отпадом „Винча“

Студенти друге године мастер академских студија на студијском модулу Процесна техника и заштита животне средине Машинског факултета у Београду недавно су посетили ново постројење за управљање отпадом „Винча“.

Стручна посета је реализована у оквиру предмета „Управљање отпадом и отпадним водама“, а будуће мастер инжењере угостили су представници компанија Бео Чиста Енергија д.о.о. и Suez Vinča Operator d.o.o.

Студенти су обишли најважније погоне и будућа постројења нове винчанске депоније и упознали се са главним карактеристикама пројекта “Јавно-приватно партнерство” који се реализује у сарадњи са Градом Београдом. Том приликом могли су да виде како изгледа нова санитарна депонија, постројење за пречишћавање отпадних вода, постројење за рециклажу грађевинског отпада, као и будуће простројење за производњу енергије из отпада, прво те врсте у Србији.

Ова стручна посета била је добра прилика да се студенти „на лицу места“ упознају са најсавременијих технологијама и решењима у управљању отпадом и на тај начин надограде теоријска знања из ове области.

Комплекс нове санитарне депоније у Винчи простире се на око 130 хектара док је стара депонија заузимала 42 хектара.  У Енергани која ће ускоро почети да ради из отпада ће се производити 30 мегавата електричне енергије и 56 мегавата топлотне енергије.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.