Сарадња Катедре за термотехнику и компаније Danfoss

Катедра за термотехнику Машинског факултета у Београду негује дугогодишњу праксу да, у недељи када се одржава Међународни конгрес и изложба о климатизацији, грејању и хлађењу (КГХ), организује гостујућа предавања партнера из привреде.

Крајем новембра и почетком децембра одржан је 53.  Међународни конгрес КГХ, а  Кабинет за расхладну технику и топлотне пумпе угостио Владимира Бељанског, дипл. инж. маш. из компаније Danfoss који је том приликом студентима Модула за термотехнику одржао предавање о пројектовању фреонских расхладних инсталација.

Млади академци, који на првој години МАС-а слушају предмет „Компоненте расхладних уређаја“, као и њихе старије колеге, који на другој години МАС-а слушају предмет „Топлотне пумпе“ имали су прилику да се упознају с различитим практичним аспектима пројектовања фреонских  расхладних инсталација.

Господин Бељански се посебно осврнуо на избор одговарајуће Danfoss-ове арматуре и указао на честе грешке које се праве приликом избора Danfoss-ових компонената. Представио је и Danfoss-ов програм Coolselector, који у великој мери олакшава прорачуне и избор компонената расхладних инсталација.

Машински факултет у Београду има веома успешну сарадњу с компанијом Danfoss, која је за потребе наставног процеса Лабораторији за термотехнику донирала велики број компоненти, као што су  фреквентни регулатор, различите контролере, регулационе вентиле и друге пратеће елементе од којих је формиран симулациони сто за студентске вежбе на предметима расхладне технике.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.