Велико интересовање за Сајам пракси и запослења на Машинцу

Сајам пракси и запослења, који је у среду одржан на Машинском факултету, посетио је велики број студената Машинског и других  техничко-технолошких факултета Универзитета у Београду и оправао је очекивања организатора.

 

На сајму под називом “Отворена врата” учествовало је 17 еминентних компанија, међу којима су и компаније Brose, Bosch, SR Tehnics, Mind Group, EdePro, а млади академци су имали прилику да се „из прве руке“ упознају с радом фирми из своје струке и да у директном контакту с представницима компанија сазнају све битне информације о праксама и пословима који су у понуди.

Сајам су организовали Савез студената Машинског факултета и студенти окупљени око платформе СтудЕНТЕР, уз велику подршку управе Машинског факултета.

Штандове излагача обишао је декан Машинског факулета, проф. др Владимир Поповић, који је указао на важност директног контакта између студената и потенцијалних послодаваца.

„Врло је важно да студенти имају контакт с компанијама и да се уживо информишу о делатностима којима се баве, као и о могућностима за праксу и евенутално запослење. Машински факултет је последњих неколико година у веома доброј позицији када је реч о запошљавању кадрова које школује. Томе су у великој мери допринеле бројне инвестиције, као и укупни развој наше земље. Сада смо већ у фази када је за студенте најважније да изаберу добар посао на почетку каријере. С друге стране и међу самим компанијама постоји конкуренција, односно трка за студентима машинства, што је такође добро за Факултет“, истакао је проф. Поповић.

Председник Студентског парламента Машинског факултета Алекса Остојић изразио је задовољство великим одзивом студената који су посетили сајам, као и бројем компанија-излагача.

„Одзив студената је премашио наша очекивања. С обзиром на велико интересовање студената, али и самих компанија, планирамо да најкасније до јесени наредне године, организујемо сличну манифестацију“, истакао је Алекса.

Међу најпосећенијим штандовима, распоређеним у холу и на галерији Машинског факултета, били су штандови компанија Brose и Bosch, а велику пажњу студената привукле су и компаније Mind Group, Potens Perforacija, Frigo oprema, EdePro.

На једном од штандова затекли смо Богдана Костића, студента треће године основних академских студија на Машинском факултету, који је с нама поделио позитивне утиске о Сајму пракси и запошљавања.

„Овакви догађаји су веома корисни за нас студенте јер нам омогућавају да остваримо ближи контакт с представницима фирми и лако пронађемо праксу. На неким од штандова су били и директори компанија-излагача. Мене је највише интересовало пословање компаније ЕдеПро јер се бави делатностима које представљају моју  сферу интересовања и у којој желим даље да се усавршавам“, истакао је, између осталог, Богдан.

У оквиру манифестације „Отворена врата“ у четвртак ће на Машинском факултету бити организована и посета ученика београдских гимназија и средњих стручних школа који намеравају да упишу студије машинства. Будући бруцоши имаће прилику да се упознају са студијским програмима, обиђу неке од лабораторија и на тај начин сазнају које области машинског инжењерства се изучавају на Машинском факултету и које могућности се отварају на професионалном плану.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.