Катедра за шинска возила на сајму InnoTrans 2022 у Берлину

Наставници и сарадници Катедре за шинска возила Машинског факулета у Београду боравили су недавно у Берлину, где су обишли 13. Међународни сајам транспортне технологије “InnoTrans 2022“, водећу светску изложбу  у области железничког саобраћаја.

Главне теме овогодишњег сајма  били су одржива мобилност и алтернативни погонски системи. Више од 130.000 посетилаца из 131 земље имало је прилику да  види  најновија достигнућа у областима железничке технике, инфраструктуре, јавног превоза, ентеријера возила и конструкције тунела.

Основни циљ ове сајамске манифестације, која је ове године окупила 2.834 излагача из 56 земаља, јесте размена знања и идеја, али и успостављање сарадње  међу компанијама и повезивање прозвођача са потенцијалним купцима.

„Овај сајам има велики значај за све укључене у развој, производњу и примену железничких технологија, јер је то прилика да се на једном месту сагледају актуелно стање технике и достигнућа у свим областима железничког саобраћаја“, каже др Драган Милковић, ванредни професор на Катедри за шинска возила, који је предводио делегацију Машинског факултета.

Посебну пажњу учесника сајма  привукле су локомотиве са погоном на водоник, које су представиле компаније Siemens Mobility (модел Mireo Plus H)  и Stadler (модел Flirt H2 ). „Осим у железничком путничком саобраћају, овај вид погона се примењује и у теретном саобраћају. У Берлину смо имали прилику да видимо и модел маневарске локомотиве на водоник (SM42-6Dn), пољског произвођача шинских возила Pesa“, навео је наш саговорник.

Оцењујући посету овогодишњем ИнноТранс-у веома успешном и изузетно корисном за наставни процес на факулету, он је рекао да су ће нова знања и увид у најновија конструктивна решења у великој мери бити имплементирана у наставни програм и предавања на Катедри за шинска возила.

„С друге стране, посета сајму је била прилика за сусрете са партнерима са којима Машински факулет већ сарађује, али и за успостављање контакта и повезивање са новим партнерима. С обзиром да наша Катедра има акдредитовану лабораторију за испитивање шинских возила, представници хрватске фабрике „Кончар“ изразили су посебно интересовање за успостављање регионалне сарадње у области развоја и испитивања шинских возила“, закључио је др Милковић.

Поред др Милковића, у делагацији Машинског факулета били су и др Горан Симић, редовни професор у пензији, мр Саша Радуловић и колегиница Александра Костић, асистент на Катедри за шинска возила.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.