RdAMM22 радионица – Нови изазови у области адитивно произведених материјала

Машински факулет у Београду био је домаћин је 3. Међународне радионице о поузданости и дизајну адитивно произведених материјала (Reliability and Design of Additively Manufactured Materials – RdAMM22), која је одржана у оквиру европског Хоризонт 2020 SIRAMM твининг пројекта.

Скуп су организовали Машински факултет Универзитета у Београду и Политехнички универзитет из Темишвара у Румунији, уз подршку Универзитета у Парми (Италија), Норвешког универзитета за науку и технологију у Трондхајму и Института за физику и материјале из Брна у Чешкој Републици, институција које, такође, учествују у том европском пројекту.

Током дводневне радионице RdAMM22, која је одржана 5. и 6. октобра, било је речи о развоју адитивних производних технологија и новим искуствима у овој области, као и проблемима карактеризације адитивно произведених материјала, не само за традиционалне, него и за напредне примене. Посебан нагласак је стављен на услове и параметаре адитивне производње 3Д штампањем, односно коначну поузданост и сигурност произведених материјала.

Скуп је свечано отворен у среду, 5. октобра, а учеснике је поздравио и пожелео им добродошлицу,  проф. др Александар Грбовић, продекан за финансије Машинског факултета у Београду. „Уверен сам да ће ова радионица, која је посвећена, пре свега, поузданости и дизајну адитивно произведених материјала, обезбедити одличну платформу за размену знања, искустава и идеја и да ће ваши заједнички напори допринети даљем развоју научно-истраживачког рада и померити границе у области адитивне производње“, рекао је проф. Грбовић и учесницима пожелео успешан рад.

У име организатора, скупу су се обратили и професор емеритус, др Александар Седмак (Машински факултет) и проф. др Liviu Marsavina (Политехнички универзитет Темишвар), који је представио досадашње резултате SIRAMM пројекта, а проф. др Roberto Brighenti (Универзитет у Парми) упознао је учеснике с програмом RdAMM22.

„Основни циљ SIRAMM пројекта јесте промовисање и успостављање међународне научне сарадње и размена знања о адитивно произведеним материјалима и сродним дисциплинама, као и публиковање заједничких радова и учешће на конкурсима за финансирање истраживања из ове области“, каже проф. др Александар Седмак.

Подсећа да је пројекат започео још пре две и по године, а као најважнији резултат навео добар тимски рад и блиску сарадњу истраживача са свих пет универзитета који су укључени у SIRAMM  пројекат.

На радионици је  представљено укупно 38 радова, а радни део скупа почео је уводним излагањем др Sigmunda Arntsonn Tronvoll-a са Норвешког универзитета за науку и технологију у Трондхајму на тему „Understanding FFF extrusion dynamics and characteristics“.

Проф. Седмак је као најинтресантније, издвојио који су настали заједничким радом истраживача Машинског факултета у Београду и Института за физику и материјале из Брна. „Међу њима су рад на тему „Одређивање раста прслине и процена века адитивно произведеног PLA материјала“, као  и рад „Нискоциклични замор и оштећење услед замора адитивно произведене IN939 суперлегуре“, где је један од коаутора докторант Машинског факулета АлексаМиловановић “, рекао је наш саговорник Седмак.

У SIRAMM пројекат, активно су укључени истраживачи са различитих катедри Машинског факултета, међу којима је и др Горан Младеновић, ванредни професор на Катедри за производно машинство.

„Производно машинство се бави различитим процесима производње и зато смо заинтересовани да учествујемо у пројекту, чији је циљ унапређење знања у области адитивних производних технологија. Кроз размену искуства, стичемо нова знања која преносимо студентима и примењујемо у сопственим истраживањима, што свакако доприноси даљем унапређењу квалитета образовања и истраживања на нашем факултету“, закључио је наш саговорник.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.