Јупитер конференција и 50 година Катедре за производно машинство

Овогодишња, 43. ЈУПИТЕР конференција одржана је у знаку значајног јубилеја – 50 година Катедре за производно машинство Машинског факултета у Београду.

Као водећи научно-стручни скуп за презентацију нових резултата истраживања и развоја у областима компјутерски интегрисаних технологија, CAD/CAM система, CNC технологија, роботике, флексибилних технолошких система,  конференција је и ове године окупила еминентне истраживаче и стручњаке у области производног машинства.

Према оцени учесника, конференција је била добра прилика за размену знања и искустава између представника привреде и академске заједнице, али и прилика да се ближе дефинише стање истраживања у области производног машинства, одреде правци даљих истраживања и развоја чији је циљ подизање технолошког нивоа земље и стварање предуслова за покретање постојећих технолошких капацитета и увођење нових технологија.

Учеснике и бројне госте поздравио је проф. др Бојан Бабић, шеф Катедре за производно машинство, која је и организатор скупа.

„Ове године, у оквиру ЈУПИТЕР конференције обележавамо 50 година од формирања Катедре за производно Машинство под садашњим називом и организацијом структуром. Иначе, настава у области производног машинства у Србији има традицију дугу 128 година, од када је давне, 1922. године на  Машинско-електротехничком одсеку Техничког факултета, уведен је предмет Машине алатке. Током наредних деценија, уследило је више трансформација, да би 1972. године била формирана Катедра за производно машинство, чију годишњицу обележавамо“, истакао је проф. Бабић.

Он се захвалио Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, као и другим покровитељима који су подржали рад конференције. Међу њима су компанија „Инмолд“ из Пожеге, ФМП Конзорцијум, „Лола Институт“ и друге привредне организације које дуги низ година успешно сарађују с Катедром за производно машинство.

Конференцију је отворио проф. др Владимир Поповић, декан Машинског факултета, који је том приликом истакао да је обележавање 50-годишњице Катедре за производно машинство изузетно важно за факултет.

„Производно машинство представља базну област науке о машинству и обележавање овако значајног јубилеја је свакако добра прилика за окупљање и ближе повезивање представника науке и привреде. Управо то умрежавање је веома важно за будућност Машинског факултета“, рекао је проф. Поповић.

С друге стране, наставио је, Јупитер конфренција као скуп који се одржава читав низ деценија, представља једну од најважнијих конфренција коју организује Машински факулет и по којој је препознатљив.

Декан Машинског факултета се затим осврнуо и на тренд повећаног интересовања младих за студије машинства. „Последњих година имамо врло добро интересовање и све бољи квалитет студената који се уписују на факултет. Тај тренд свакако морамо да наставимо, а добра околност је то што је у Србији створен повољан пословни амбијент за многе компаније које у нашој земљи отварају производне и развојно-истраживачке центре и запошљавају машинске инжењере“, нагласио је проф. Поповић.

Пожелевши учесницима конференције успешан рад, он је изразио уверење да ће резултати овогодишњег скупа у великој мери допринети даљем развоју науке и привреде наше земље.

Пленарни део конференције отворила су уводна предавања „50 ГОДИНА КАТЕДРЕ ЗА ПРОИЗВОДНО МАШИНСТВО“ проф. Бојана Бабића, који је учеснике провео кроз кратку историју и развој науке и образовања у области производног машинства у Србији и „ SCHOOL OF ENGINEERING VS PSEUDO-ENGINEERING IN POSTMODERNIST TIME: IN THE OCCASION OF 50 YEARS OF CATEDRA OF PRODUCTION ENGINEERING IN BELGRADE“ , проф. др Горана Путника, редовног професора на University of Minho у Португалу. У овом делу скупа, учесницима је представљен и рад на тему „САВРЕМЕНЕ ТЕХНИКЕ И ТЕХНОЛОГИЈЕ РАЗВОЈА ПРОИЗВОДА У МЕДИЦИНСКОЈ ЕНДОПРОТЕТИЦИ“, аутора, проф. др Слободана Табаковића, проф. др Милана Зељковића и др Јована Грујића са Факулета техничких наука у Новом Саду.

Радни део конференције обухватио је пет тематских симпозијума: 36. Симпозијум „CIM у стратегији технолошког развоја индустрије прераде метала“; 30. Симпозијум – CAD/CAM; 39. Симпозијум НУ „РОБОТИ“ ФТС;  45. Спимпозијум „Управљање производњом у индустрији прераде метала“ и 23. Симпозијум „Менаџмент квалитетом“. Том приликом презентовани су резултати истраживања, не само  у оквиру пројеката које финансира Министарство за просвету, науку и технолошки развој Републике Србије, него и других пројеката из области производног машинства.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.