Проф. Бањац о системским решењима за превазилажење енергетске кризе 

На недавно одржаном стручном скупу под називом „Како предстојеће зиме трошити што мање струје у Србији“ у организацији редакције „Енергија Балкана“, пажњу медија је привукло  излагање проф. др Милоша Бањца са Катедре за термотехнику Машинског факултета у Београду, који је говорио о системским решењима за превазилажење енергетске кризе.

фото: Freepik

У тексту под називом „Струјом се догревају и они који се греју на дрва и угаљ“, Политика је акценат ставила на део излагања који се односи на стратешке циљеве и приоритете развоја електроенергетског сектора до 2025. године, који ће обезбедити сигурно снабдевање струјом.

„Проф. Бањац наводи пре свега ревитализацију постојећих електроенергетских постројења, прилагођавање термоенергетских производних капацитета обавезама преузетим на основу чланства у Енергетској заједници. Неопходна је, каже, и модернизација постојећих хидроелектрана, изградња нових производних постројења на конвенционална горива, као и повећање производње из обновљивих извора енергије (ОИЕ) – хидроенергија, ветар, биомаса, соларна енергија“, пише Политика.

Када је реч о приоритетима, наводи лист, проф. Бањац издваја реконструкцију термоелектрана сагласно директиви о великим постројењима за сагоревање, изградњу нових термоенергетских капацитета на угаљ снаге 700 мегавата до 2025. године као и реверзибилну хидроелектрану „Бистрица” чија је процењена снага 680 мегавата, а која би производила вршну енергију за покривање максималне дневне потрошње што је, иначе, најскупља енергија.

Иначе, на скупу се говорило, о значају рацоналне потрошње електричне енергије, али и о другим актуелним темама у вези са трентуном енергетском ситуацијом.

Комплетан текст можете да погледате ОВДЕ.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.