Свечано отворена 24. Међународна конференција о транспортном инжењерству – MHCL 2022  

На Машинском факултету у Београду, свечано је отворена 24. Међународна конференција „Транспортно инжењерство, конструкције и логистика“ –  MHCL 2022 (International Conference on Material Handling, Constructions and Logistics), јединствени европски научни и стручни догађај у области транспортног инжењерства.

Прва конференција, под називом “Транспорт у индустрији”, одржана је давне 1976. године, а од 2012. године, овај скуп, сваке друге године, наизменично у Београду и Бечу, организују Катедра за механизацију Машинског факултета и Институт за инжењерски дизајн и техничку логистику Техничког универзитета у Бечу.

На конференцији, која се одржава од 21. до 23. септембра учествује више од 50 еминетних стручњака из 12 земаља, који ће се посебно осврнути на нове трендове у области транспортног инжењерства, који подразумевају примену напредне технологије и мултидисиплинаран приступ у пројектовању и конструисању сложених транспортних и логистичких система.

Према оцени учесника, конференција је добра прилика да се, кроз размену знања и искустава, подстакне сарадња међу сродним научно-истраживачким институцијама и истраживачима у области, посебно када је реч о заједничком учешћу на разлитичитим међународним и билатералним пројектима.

Конференцију је отворио декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, који је том приликом указао на значај одржавања стручно-научних скупова као што је MHCL, не само када је реч о научно-истраживачком раду, него и у домену социјалних интеракција, односно повезивања научне и академске заједнице у свету.  Он је том приликом учесницима представио образовне и истраживачке потенцијале Машинског факултета на којем се, како је навео, изучавају готово све гране машинског инжењерства.

Учеснике је поздравио и проф. др Ненад Зрнић са Катедре за механизацију и један од организатора скупа, који је том приликом присутне провео кроз краћи историјат и вишедеценијску традицију Универзитета у Београду и Машинског факултета, а затим се осврнуо и на саме почетке MHCL конференције, чији је оснвач проф. др Ђорђе Зрнић, некадашњи декан Машинског факулета и редовни професор на Катедри за механизацију у пензији.

Радни део скупа отворила су уводна предавања на тему „APPLICATIONS AND USE OF ROPES IN THE CONVEYING TECHNOLOGY“,проф. др Роберта Шулца са Универзитета у Штутгарту,  „THE EFFECT OF WIND ON CRANE STRUCTURES“, проф. др Луиђија Солација са Универзитета у Бреши, „DIGITAL AUTOMATIC COUPLING FOR RAIL FREIGHT“ ,проф. др Мартина Егера са Универзитета примењених наука Горње Аустрије и предавање „E-COMMERCE AND CEP-LOGISTICS“,  проф. др Кристијана Ландсчустера са Техничког унверзитета у Грацу.  Реч је о радовима у којима су решења одређених проблема представљена кроз актуелна истраживања.

       

       

У наредна два дана, учесници ће кроз пет одвојених сесија разматрати најважније теме у области транспортног инжењерства као што су: унутрашњи транспорт, грађевинска и рударска механизација, логистички и интерлогистички системи, конструкција и пројектовање и поморска и лучка логистика.

(Извор: Машински факулет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.