CNN Tech 2022: Повезивање науке и привреде кључ за развој иновација

Да је Србија, када је реч о иновацијама, “раме уз раме” с развијеним западним земљама, потврдила је и Шеста међународна конференција “Conference of Experimental and Numerical Investigations and New Technologies – CNN Tech 2022“, која је је почетком јула одржана на Златибору, у организацији Машинског факулета Универзитета у Београду и Иновационог центра Машинског факултета.

CNN Tech 2022 je и ове године окупио више од 100 учесника из земље и иностранства, који су представили најановије резултате и иновативна решења у областима машинског инжењерства, нових технологија и одрживог развоја.  Сви презентовани радови публиковани су у књизи абстракта, а биће објављени и у тематском зборнику под називом ”Experimental Research and Numerical Simulation in Applied Sciences” у издању немачког „Спрингера“.

У оквиру конференције одржан је и мини симпозијум о стоматолошким материјалима и струкутрама, а велику пажњу јавности прикувао је Регионални иновациони форум који је ове године био посвећен пословном повезивању науке и привреде.

Форум је отворио министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић који је рекао да су наука, истраживања, технолошки развој и иновације препознати као главни стубови развоја Републике Србије. С тим у вези, подсетио је на низ активности Владе Републике Србије, МПНТР, Фонда за науку и Фонда за иновациону делатност, које су усмерене на унапређење конкурентности науке, истраживања и иновација у функцији привредног развоја земље.

Министар је најавио и нови циклус пројеката “Идеје” који су у претходном пројектном циклусу изазвали велико интересовање академске заједнице Србије. Јавни позив за пријаву научно-истраживачких пројеката у оквиру Програма „Идеје“ из марта ове године има буџет од 30 милиона евра којим ће се финансирати 105 одобрених пројеката.

У име оганизатора, учеснике форума је поздравио и проф. др Александар Грбовић, продекан за финансије Машинског факултета у Београду.  Осврнувши се на претходне CNN Tech конференције, он је истакао да овакви скупови имају изузетан значај за повезивање академске заједнице и привреде, као и за просперитет друштва у целини и то кроз реализацију заједничких ин овативних пројеката и идеја.

Регионалном иновационом форуму присуствовало је више од 80 представника науке и привреде који су имали прилику да се ближе упознају с активностима Научно-технолошког парка из Чачка, Развојне агенције Србије, Регионалне Иновационе Шеме, Факулета техничких наука из Новог Сада и Привредне коморе Србије.

Наталија Терзић, виша саветница у сектору за подршку малим и средњим предузећима Развојне агенције Србије, говорила је о пројектима и програмима кроз које та агенција пружа подршку развоју, расту и иновирању пословања домаћих компанија и старт-апима. Меги Витерна Плаку из Регионалне иновационе шеме указала је на основне смернице за оснвање успешних стартап компанија и малих и средњих предузећа. Проф. др Горан Стојановић са Факултета техничких наука у Новом Саду и Тамара Љубовић из ПКС дали су преглед добрих примера из праксе и актуелних позива у оквиру европског програма Horizon 2020.

Оно по чему се овај форум разликује од сличих скупова су тзв. B2B (Business to Business) састанци на којима су учесници у прилици да у директном контакту размене знања и искуства и на тај начин поставе основу за успешну будућу сарадњу.

Иначе, покровитељи CNN Tech конференције и Регионалног иновационог форума су Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.