Беоавиа у финалу Airbus Sloshing Rocket Competition 2022

Студентски тим Беоавиа пласирао се у финале међународног студентског такмичења „Airbus Sloshing Rocket Competition 2022“. Решење њихове ракете „Аурора 3“ је у првој рунди овог такмичења оцењено као једно од три најбољих решења летелице са резероаром којим се минимизира тзв. „ефекат бућкања“, односно „sloshing“.

Поред нашег тима у финале такмичења, које ће се одржати 17. јула у Шпанији, пласирали су се  и студентски тимови „Ad Astra Forli“ из Италијe и „Херман Поточник“.  Такмичење се одржава под покровитељством Међународног удружења „Еуроавиа“ и ваздухопловне компаније ,,Airbus“, а  на такмичењу учествује 42 студентских тимова из целог света.

Тестирање „Ауроре 3“

„Напорно смо радили неколико месеци и успели смо да испунимо све циљеве које смо зацртали на почетку пројекта. Посветили смо се доста експериментима и тестирањима што се показало као веома ефективно и узбудљиво. Иако има још простора за напредак веома смо задовољни постигнутим резултатима“, каже у првом реаговању Петар Мрчетић, студент Машинског факултета у Београду и координатор пројекта „Аурора 3“.

Поред Петра на пројекту интензивно раде и његове колеге Aња Курилић, Невена Ивошевић, Никола Петровић, Лука Голубовић, Божидар Симовић и Сава Играчки, такође студенти Машинског факултета, као и Стефан Јанчић, студент Војне академије. 

Лансирање „Ауроре 3“

Ракета „Аурора 3“ састоји се од тела ракете и крила, која омогућавају велики долет уз минималну снагу пропулзије према техничким захтевима такмичења. Задатак на динамичком делу такмичења захтева вертикално лансирање ракете и прелазак у беспогонски хоризонтални лет, што значи да ракета, системом аутоматске регулације у целом процесу, постаје једрилица.

Током лета ракета у свом телу носи течни терет и задатак је да се минимализује утицај бућкања, што су наши студенти и постигли посебно осмишљеним техничким решењем, којим се истовремено постиже већа стабилност и безбедан лет ракета.

На „Airbus Sloshing Rocket Competition“ 2019. и 2021. године, „Беоавиа“ је у првој фази такмичења освојила прво место за идејно решење својих ракета „Аурора“ и „Аурора 2“, док су у укупном пласману такмичења заузели четврто, односно треће место.

 

„Беоавиа” је млад студентски тим основан у априлу 2018. године на иницијативу групе студената са Катедре за ваздухопловство Машинског факултета у Београду. Тим се бави дизајнирањем, пројектовањем и производњом беспилотних летелица и успешно представља Србију и Универзитет у Београду на престижним међународним студентским такмичењима у области ваздухопловства.

Поред успеха који су постигли пројектом „Аурора“, „Аурора 2“ и „Аурора 3“, тим може да се похвали и трећим местом на међународном такмичењу „New Flying Competition 2020“  за пројекат ВТОЛ летелице под називом ОСА.

Летелица „Феникс“

Чланови тима тренутно вредно раде на још два пројекта. Пројекат симболичог назива „Феникс“ је беспилотна теретна летелица за превоз кеса за трансфузију крви коју ће представити на такмичењу „Air Cargo Challenge 2022“ у Минхену. Други пројекат је нова ВТОЛ летелица под именом КОС,  која је наследник пројекта ОСА и која ће бити представљена на „New Flying Competition 2022“ у Хамбургу.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.