Машински факултет угостио матуранте 12. Београдске гимназије

Машински факултет у Београду угостио је матуранте 12. Београдске гимназије који су заинтересовани да школовање наставе на студијама машинског инжењерства. Поред личног афинитета, на њихову одлуку, кажу, битно су утицале и следеће чињенице: МФ нуди широку лепезу различитих смерова, добар је спој теорије и праксе, има велики број буџетских места и диплому признату свуда у свету.

Будуће бруцоше су поздравили продекан за међународну сарадњу и докторске студије, проф. др Маја Тодоровић, доц. др Ана Петровић са Катедре за отпорност конструкција шеф Службе за студентске послове, др Драгољуб Бекрић, као и председник Савета Машинског факултета, проф. др Влада Гашић.

Матуранти су имали прилику да се  „из прве руке“ информишу  о студијским програмима на „Машинцу“, организацији студија и начину извођења наставе, студентским пројектима, као и детаљима предстојећег пријемног испита, који их очекује крајем јуна. Поред тога, представљен им је и програм „Уводна предавања из математике и физике“, који је саставни део наставног процеса, а чији је циљ ефикасније савлађивање градива, већа проходност и бољи успех на испитима.

Током посете, гимназијалци су обишли и неке од лабораторија Машинског факултета, међу којима Лабораторију за кибернетику и мехатронске системе, Центар за енергетску ефикасност, као и Аеротунел у оквиру Катедре за ваздухопловство.

Анастасија Јовановић каже да је пуна утисака и веома задовољна посетом. „ Професори су нам све лепо објаснили у вези уписа и пријемног испита, а сазнали смо и на који начин се одвија настава и полажу испити. Такође, имали смо прилику да видимо и неке од лабораторија и сазнамо веома интересантне ствари. Уколико упишем Машински факултет волела бих да се усавршавам у области роботике и вештачке интелигенције“, истакла је Анастасија.

Андреју Јоксимовићу је Машински факултет прва жеља, али се још увек није одлучио који ће од два студијска програма на основним академским студија  да упише. „Класично машинско инжењерство јесте интересантно, али ћу највероватније да конкуришем за студијски програм Информационе технологије у машинству. По мом мишљењу,  комбинација те две науке је веома моћна јер отвара простор за нове иновације које могу да побољшају многе аспекте живота“, каже Андреј. Додаје да је пријатно изненађен великим бројем усмерења на мастер студијама. „Веома ми се допада и то што Машински факултет студентима омогућава практичан рад и што студенти могу да учествују на различитим пројектима израде тркачких болида, беспилотних летелица и слично“, каже Андреј.

Нађу Домановић машинство привалачи још од основне школе. „Увек су ме занимале математика и физика уједињене и примењене као једна наука, као и инжењерско цртање. Намеравам да упишем студијски програм Машинско инжењерство, а школовање ћу наставити и на мастер студијама машинства, највероватније на модулу за биомедицинско инжењерство или за системе наоружања“, наглашава Нађа.

Машински факултет је најстарија је и највећа високошколска и научна установа у Србији у области машинства. Основан је још давне 1948. године и има водећу улогу у развоју  машинске науке и индустрије на нашим просторима. На факултету тренутно студира више од три хиљаде студената на свим нивоима студија – основним, мастер и докторским студијама, а наставу реализује више од 200 наставника и сарадника. Сви студијски програми су акредитовани, укључујући и програме на енглеском језику, а студије изводе према новим наставним плановима и програмима усклађеним с  међународним стандардима образовања.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.