Патријарх Порфирије – Разговори о вери на Машинском факултету

Maшински факулет у Београду угостио је у четвртак Његову Светост Патријарха српског господина Порфирија и његове најближе сараднике.

Патријарха Порфирија је дочекао и пожелео му добродошлицу декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић. У срдачном и пријатељском разговору, проф. Поповић је изразио задовољство што Машински факултет по први пут у својој историји има ту част да угости поглавара Српске православне цркве.

Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије је учествовао на трибини „Разговори о вери“ коју је, на молбу Православног богословског факултета Универзитета у Београду и уз подршку управе Машинског факултета, организовао Савез студената Машинског факултета.

Патријарх је том приликом одржао веома инспиративно и надахунто предавање на тему вере, као основи људског бића која прожима сва наша искуства и знања и која је, како је истакао, око нашег хришћанског идентитета.

„Посебно се радујем што сам имао такву прилику да са садашњим и будућим инжењерима, стручњацима за машинске технике и осведоченим владаоцима рационалног мишљења разговарам на тему вере у којој нам Господ отвара могућност за превазилажење свега што нам је познато на основу биолошког и физичког искуства“, рекао је Патријарх.

Он је захвалио управи, наставницима и студентима Машинског факултета што су му указали гостопримство и тиме поново покренули серију теолошких предавања под називом „Разговори о вери“.

„Мало је рећи да су чувене трибине „Четвртком на Машинцу“ обележиле духовни и културни живот наше престонице. Оне су се уткале у саму срж савременог духовног, научног и културног наслеђа нашег народа и постале истински простор деловања благодати Божије. Нека се ови разговори наставе и буду на изградњу духа и тела свих који их похађају и око њих се труде“, поручио је Патријарх Порфирије.

У име домаћина пристуне је поздравио декан, проф. др Владимир Поповић који је рекао да је Машински факултет, који следеће године обележава 75 година постојања и 150 година науке о машинама, кућа која негује бројне традиције.

„Једна од лепих традиција је свакако додела Светосавске награде за најбољу књигу,  којом се обележава рад Машинског факултета у свакој години. Такође, лепа традиција су и трибине под називом  „Машински четвртком“ које су својевремено биле веома посећене, а које сада настављамо“, рекао је проф. Поповић.

Напомињући да је Машински факултет кућа знања, коју су градили многи славни професори и студенти, он изразио је уверење да и код садашње генерације наставника и сарадника постоји „нова енергија“ усмерена на даљи развој Машинског факултета и науке о машинству.

„У том контексту, наставићемо да развијамо и ову трибину. Имамо идеје, трудићемо се да шаљемо нову поруку свима. Православни богословски факултет и Машински факултет су нераскидиви део Универзитета у Београду и ову трибину треба схватити као један заједнички подухват у циљу јачања веза на Универзитету у Београду и међу студентима“, поручио је проф. Поповић.

Декан Православног богословског факултета, проф. др Зоран Ранковић  се захвалио управи Машинског факултета што је омгоућио простор да се одржи трибина „Разговори о вери“.

„Искрено се надам да ће ови разговори допринети и изградити све оне који буду учествовали у будућим разговорима о вери, било као предавачи, било као слушаоци“, рекао је декан Православног богословског факултета.

Трибина „Разговори о вери“ покренута је с идејом да кроз серију предвања, која ће држати професори Православног богословског факултета, окупи студенте, не само Машинског факултета, него и њихове колеге с других факутета Универзита у Београду.

„Поред тога што треба да тежимо да постанемо добри стручњаци у својим професијама, подједнако је важно да будемо и добри људи. У том слислу, уверен сам да овакав вид разговора и предавања у много чему помоћи свима нама у овим временима пуним искушења“, рекао је Никола Јокић, студент продекан Машинског факултета и председник Савеза студената Машинског факултета који је и иницијатор трибине.

Скупу су присуствовали наставници и студенти Машинског и Правосланог богословског факултета Универзитета у Београду, као и други угледни гости. Због тренутне епидемиолошке ситуације број присутних је био ограничен,  а сви заинтересовани трибину су могли да прате „уживо“ на званичном Youtube каналу Машинског факултета.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.