Министар Ружић сa академском заједницом о пројекту Државна матура

На Машинском факултету у Београду у среду је одржан састанак са представницима академске заједнице о пројекту Државна матура, у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

У име домаћина, пристуне је поздравио проф. др Владимир Поповић, декан Машинског факултета, који је истакао важност увођења државне матуре за академску заједницу, уз добру и правовремену координацију свих активности у овом процесу.

“Да бисмо осигурали успех пројекта Државна матура, важно је да сви разумемо промену концепта завршетка средње школе, односно уписа на факултете, а за то је нужна редовна комуникација са руководствима факултета”, поручио је  Бранко Ружић, први потпредсеник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја.  

Како је навео, државна матура треба да постане спона између средњошколског образовања и високог образовања, која ће омогућити већу доступност високом образовању, али не на уштрб квалитета.

На састанку којем су присуствовали ректори универзитета, декани факултета и председници академија струковних студија Републике Србије, представљени су досадашњи резултати активности на пројекту Државна матура, с посебним акцентом на препоруке које се односе на интеграцију државне матуре у уписне услове на факултетима и наредним корацима у том процесу.

Проф. др Маријана Дукић Мијатовић, државни секретар и председник Комисије која прати активности на пројекту,  истакла је да је у протеклих годину и по дана на пројекту урађен велики посао, као и да је усвајањем сета просветних закона, као и изменама и допунама Закона о средњем образовању и Закона о високом образовању, укључујући и члан 100 који регулише проходност на високо образовање, створена правна основа за  увођење државне матуре 2023/2024 године. 

„Уверени смо да је једино јасним планом, конкретним активностима и уз потпуно разумевање свих актера, успех неминован”, поручила је проф. Дукић Мијатовић.

 

Пројекат чији је пун назив „Унапређење квалитета образовања кроз увођење испита на крају средњег образовања“ реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја, уз финансијску и техничку подршку Европске уније. Основи циљ овог пројекта је изградња савременог и ефикасног образовног система у Републици Србији који ће допринети изградњи друштва заснваног на знању.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.