Konferencija „Elektrane 2021“: Srbija može da bude predvodnik energetske tranzicije Jugoistočne Evrope

Svet se nalazi u sred velikih promena i zelene enrgetske tranzije, a Srbija ima potencijal da bude predvodnik tih procesa u regionu Jugoistočne Evrope, istaknuto je na međunarodnoj konferenciji „Elektrane/ Powerplants 2021“, koja se održava na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Skup je otvorila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, koja je poručila da su promene u oblasti energetike neminovne i da Srbija ima dovoljno kapaciteta da definiše ozbiljne pravce i strategije kako bi obezbedila energetsku bezbednost zemlje uz poštovanje principa zaštite životne sredine.

„Klimatske promene i energetska tranzicija jesu realnost a na nama je da tu realnost iskoristimo kao podsticaj za brži razvoj energetskog sektora. Ako želimo Srbiju koja ima dovoljno energije za razvoj, onda je sada pravi trenutak da počnemo da planiramo na koji način želimo tu energiju da obezbedimo“, istakla je ministarka.

Podsetila je da je Srbija u energetsku tranziciju krenula usvajanjem novih zakona iz oblasti rudarstva i energetike i da su učinjene krupne, dugoročne i strateške promene koje su osnov i za nove investicije.

„Doneli smo potpuno novi zakonski okvir u oblasti rudarstva i energetike, koji usklađen s najvažnijim regulativama EU. Započeli smo i izradu najvažnijih strateških dokumenata, među kojima su Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan Srbije za period do 2030. godine sa projekcijama do 2050. godine i Strategija razvoja energetike Srbije za period do 2040. godine sa projekcijama do 2050. godine“, navela je Mihajlovićeva.

Kad je reč o korišćenju obnovljivih izbora energije, ona je rekla da je cilj da do 2040. godine njihov udeo bude 40 odsto, odnosno 50 odsto do 2050. godine. „Spremili smo i investicioni plan sa projektima vrednim više od 17 milijardi evra za izgradnju velikih i srednjih hidroelektrana, novih kapaciteta za proizvodnju energije iz OIE, izgradnju gasnih elektrana, razvoj dodatnih kapaciteta za skladištenje energije kao i razvoj vodoničnih tehnologija”, istakla je ministarka.

Napominjući da svaka promena stvara otpore i da mnogi pronalaze razloge i izgovore da je nešto nemoguće, ona je ukazala na važnost otvorenih razgovora o energetskoj tranziciji zemlje.  „Novi strateški dokumenti daće smernice i vizije u kom pravcu treba da idemo a to ne možemo da uradimo bez učešća univerziteta i profesionalnih udruženja. Pred nama su ogromni potencijali i mogućnosti. Ukoliko budemo robovali otporima bojim se da nećemo daleko stići”, zaključila je ministarka.

Učesnike konferencije je pozdravio i poželeo im uspešan rad,  dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr Vladimir Popović, a reči dobrodošlice uputili su i predsednik Društva termičara Srbije, prof. dr Milan Radovanović, predsednik Agencije za energetiku RS, gospodin Dejan Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Ivica Radović, kao i predstavnik JP Elektroprivreda Srbije, prof. dr Aleksandar Gajić.

Osnovni cilj skupa je razmena naučno-stručnih znanja i iskustava koji doprinose implementaciji Ugovora o energetskog zajednici Jugoistočne Evrope (ECSEE Treaty), a među najvažnijim temama su pitanja dekarbonizacije, održivog razvoja i konkurentnosti, kao i primena novih politika, tehnologija, inovativnih rešenja sistema i uređaja, produžavanje radnog veka postojećih elektrana i eksploatoacioni problemi termo/hidro/vetro i drugih elektrana.

U radu konferencije, koja je zbog aktuelne epidemiloške situacije organizovana delom uživo, a delom onlajn, učestvuje veliki broj istraživača i eksperata i iz zemlje i sveta, kao i predstavnici nadležnih institucija i privrednih organizacija iz zemalja potpisnica i posmatrača Ugovora o Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope (ECSEE Treaty).

Konferenciju „Elektrane/ Powerplants 2021“ je organizovalo Društvo termičara Srbije u saradnji sa JP „Eletroprivreda Srbije“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva zaštite životne sredine i  Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

(Izvor: Mašinski fakultet)

 

 

 

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.