Сарадња с привредом важан сегмент пословања МФ

Свечаним уручeњем  плакета и захвалница заслужним појединцима и компанијама који су доброчинством, указаним поверењем и сарадњом на пројектима, у протеклој години највише дорпинели развоју и афирмацији Машинског факултета у Београду, почело је обележавање Дана факултета који ове године прославља 73 године постојања.

Пристуне је поздравио и пожелео добродошлицу заменик председника Савета Машинског факултета, проф. др Иван Божић,  који је рекао да je додела плакета и захвалница само симболичан чин вредновања сарадње Машинског факултета и привреде, који указује на тесну повезаност наставно-образовног и научно-истраживачког рада и реалних захтева које намеће савремено динамичко окружење.

„Да би та сарадња у наредном периоду била још плодотворнија, Машински факултет ће основати Савет послодаваца, ново саветодавно тело, које ће окупити успешне менаџере и пословне људе да помогну будући развој факултета. Уверен сам да ће наша сарадња у наредном периоду резултирати новим техничко-технолошким решењима, иновацијама, производима и услугама, као и бољем позиционирању на светском тржишту“, истакао је проф. Божић.

Захваливши се представницима привреде на дугогодишњој сарадњи и подршци, декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић је подсетио да је сарадња с привредом веома важан сегмент у пословању факултета.

„У укупном завршном рачуну Машинског факултета, сопствени приходи чине 40%. У оквиру тог процента,  80% чине приходи остварени у сарадњи с домаћим и иностраним компанијама кроз различите пројекте“, истакао је декан Машинског факултета и додао да ће нова управа у наредном периоду радити на стварању услова за даље унапређење те сарадње.

„Свака сарадња с привредом је за нас драгоцена“, истакла је продекан за научноистраживачку делатност, проф. др Драгослав Стојиљковић. Она је подсетила да Машински факултет годишње потпише између 250 и 300 уговора о сарадњи с привредом из којих проистекне око 2500 извештаја, стручних мишљења и пројеката.

„То за нас представља посебну вредност јер се на тај начин отвара простор за нове контакте и нове идеје за пројекте, посебно када је реч о различитим програмима и позивима у оквиру Фонда за науку, Фонда за иновациону делатност, као и код европских фондова и Хоризонт пројеката“, рекла је, између осталог, проф. Стојиљковић, која је затим  партнерима из привреде уручила признања.

Плакету Машинског факултета добила је компанија Siеmens d.o.o Beograd  – Digital Industries Business за дугогодишњу успешну сарадњу са Катедром за аутоматско управљање и донацију за  опремање Лабораторије за индустријску аутоматику, што, како је истакнуто, представља значајан дорпинос даљем унапређењу квалитета образовања и научноистраживачког рада, као и развоју младих стручњака на Машинском факултету.

Компаније Meusburger Group из Аустрије, Инмолд Пласт из Пожеге и Фрезал д.о.о из Руме и Ковачки центар д.о.о из Ваљева, добиле су захвалнице Машинског факултета за дугогодишњу у сарадњу и  дорпинос развоју Катедре за производно машинство, кроз донацију опреме и организацију стручне праксе за студенте. Захвалнице су добиле и компаније AMM Manufacturing, Mind Group и Siemens Mobility d.o.o iz Kragujevca које дуги низ година блиско сарађују са Катедром за шинска возила, кроз организвање стручних посета и праксе за студенте и донацију за опремање учионице у којој се образују будући инжењери железничког машинства.

Признања у виду захвалница су уручена и појединцима који су својим личним залагањем допринели развоју Машинског факулета. Међу њима су господин Арјен ван дер Бург, главни инспектор холандског RDW-а (Одсек за друмски саобраћај) за теретна возила и пољопривредне тракторе, који дуги низ година успешно сарађује са Лабораторијом ЦИАХ.  За континуирану подршку Катедри за термотехнику кроз донацију опреме за лабораторију за термотехнику, унапређење знања и практичну обуку студената и особља завалнице Машинског факултета добили су Ђорђе Стевановић, менаџер пројеката и продаје клима уређаја и Ненад Чрнила, едукатор и менаџер пројеката у у компанији  LG Electronic Srbija, као и господин Милоица Поповић, руководилац одељења расхладне енергије, компримованог ваздуха и климатицацију у компанији Фриком.

(Извор: Машински факултет)

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.