Tribina DTS: Optimizacija potrošnje energije i energetske efikasnosti u kompaniji NIS

Kompanija NIS predstavila je dosadaše rezultate na optimizaciji potrošnje energije i energetske efikasnosti, kao i najznačajnije projekte u ovoj oblasti. Na stručnoj tribini u organizaciji Društva termičara Srbije, koja je nedavno održana na Mašinskom fakultetu, stručnjaci NIS-a govorili su i o značaju komprimovanog prirodnog gasa kao goriva.

Komprimovani prirodni gas (KPG), poznatiji kao metan, prepoznat je kao gorivo budućnosti upravo zbog toga što može da s koristiti kao energent u industriji, ali i kao pogonsko gorivo za vozila. Prednost ovog energenta se ogleda u finansijskim uštedama, odličnim performansama koje pruža vozilima, ali i zbog svojih ekoloških osobina. Njegova upotreba doprinosi daljoj dekarbonizaciji i nudi značajan potencijal za smanjenje emisija štetnih gasova u budućnosti.

Kompanija NIS je prepoznala prednosti upotrebe komprimovanog prirodnog gasa kao goriva i 2015. godine pustila u rad prvu KPG punionicu u našoj zemlji, na NIS Petrol benzinskoj stanici „Novi Sad 10“. Od tada su otvorene su još tri punionice KPG i to na benzinskim stanicama „Blok 45“ i „Žarkovo 2“ u Bogradu, kao i na maloprodajnom objektu „Čačak 1“.

Komprimovani prirodni gas za industrijsku potrošnju se proizvodi u NIS-ovom prostrojenju na gasnom polju Ostrovu u blizini Požarevca. U NIS-u razmatraju mogućnost dodatnih gasnih polja za proizvodnju KPG, ali dalji razvoj kompanije u ovom segmentu, zavisiće prvenstveno od perspektive razvoja tržišta gasom u celini, ali i od unapređenja domaćeg pravno-regulatornog okvira u ovoj oblasti.

Učesnike tribine pozdravili su prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu i gospodin Ivan Kuznjecov, direktor Direkcije „Energetika“ u NIS-u. Oni su ukazali da su stručni skupovi, kao što je tribina DTS,  dobra prilika za razmenu iskustva i dalje unapređenje saradnje akademske, stručne i privredne zajednice.

„Veoma je važno da akademska i prvredna zajednica komuniciraju, jer je to jedan od načina da inoviramo sopstvena znanja.  I ne samo to. Za nas koji radimo na Univerzitetu, ovakvi razgovori su posebno važni jer nam pomažu da svoje nastavne planove i programe prilagođavamo i u sadržaje predmeta involviramo najsavrmenija znanja. Krajnji rezultat su diplomirani inženjeri koji poseduju aktuelna znanja, što je imperativ vremena u kome živimo“, istakao je prof. Mitrović.

Gospodin Kuznjecov se osvrnuo na najaktuelnije NIS-ove projekte u oblasti termoenergetike i energetske efikasnosti. „Do kraja godine planiramo da završimo energetski objekat u Pančevu, namenjen za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije na bazi prirodnog gasa. Istovremeno radimo i na povećanju energetske efikasnosti naše proizvodnje i proizvodnih kapaciteta, čime u velikoj meri doprinosimo smanjenju emisije štetnih materija“, naveo je gospodin Kuznjecov.

Predsednik Društva termičara Srbije, prof. dr Milan Radovanović je izrazio zadovoljstvo što se kompanija NIS odazvala pozivu da gostuje na tribini tog društva i najavio naredno predavanje  NIS-ovih stručnjaka na temu proizvodnje biodizela s biokomponentom i proizvodnje biobenzina u ovoj kompaniji.

S tim u vezi, on je podsetio da je Mašinski fakultet u Beogradu, pre 30 godina, zajedno s Mašinskim fakultetom u Kragujevcu, kragujevačkom „Zastavom“ i rafinerijom u Pančevu,  radio na ispitivanjima tzv.  mešavine benzina i alkohola, odnosno etanola, što je danas jedna od najaktuelnijih tema.  „Ta ispitivanja su trajala nekoliko godina, a u svemu tome  imali smo podršku „Naftagasa“, sadašnjeg NIS-a. Istovremeno smo sa radili i ispitivanja na dizelu s Industrijom motora u Rakovici, što je bila dizel varijanta proizvoda koje NIS danas radi“, istakao je prof. Radovanović.

Radni deo skupa otovorilo je predavanje na temu „Opšte informacije o NIS-u, potrošnji, dinamici pada potrošnje i perspektive“ o čemu je govorio Žarko Radeta, energetski menadžer za UPSTREAM u Sektoru za pouzdanost i energetsku efikasnost pri Direkciji „Energetika“.  Bojan Bošković, menadžer za energoefikasnost pri Grupi za energoefikasnost u Bloku „Prerada“ predstavio je implementirane mere za optimizaciju potrošnje toplotne energije, a Nikola Luburić, rukovodilac Sektora za trgovinu i upravljanje portfolijom prirodnog gasa pri Direkciji „Energetika“ govorio je na temu „Razvoj komprimovanog prirodnog gasa kao goriva, trenutno stanje i perspektive“.

 

(Izvor: Mašinski fakultet)

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.