Трибина ДТС: Оптимизација потрошње енергије и енергетске ефикасности у компанији НИС

Компанија НИС представила је досадаше резултате на оптимизацији потрошње енергије и енергетске ефикасности, као и најзначајније пројекте у овој области. На стручној трибини у организацији Друштва термичара Србије, која је недавно одржана на Машинском факултету, стручњаци НИС-а говорили су и о значају компримованог природног гаса као горива.

Компримовани природни гас (КПГ), познатији као метан, препознат je као гориво будућности управо због тога што може да с користити као енергент у индустрији, али и као погонско гориво за возила. Предност овог енергента се огледа у финансијским уштедама, одличним перформансама које пружа возилима, али и због својих еколошких особина. Његова употреба доприноси даљој декарбонизацији и нуди значајан потенцијал за смањење емисија штетних гасова у будућности.

Компанија НИС je препознала предности употребе компримованог природног гаса као горива и 2015. године пустила у рад прву КПГ пунионицу у нашој земљи, на НИС Петрол бензинској станици „Нови Сад 10“. Од тада су отворене су још три пунионице КПГ и то на бензинским станицама „Блок 45“ и „Жарково 2“ у Бограду, као и на малопродајном објекту „Чачак 1“.

Компримовани природни гас за индустријску потрошњу се производи у НИС-овом простројењу на гасном пољу Острову у близини Пожаревца. У НИС-у разматрају могућност додатних гасних поља за производњу КПГ, али даљи развој компаније у овом сегменту, зависиће првенствено од перспективе развоја тржишта гасом у целини, али и од унапређења домаћег правно-регулаторног оквира у овој области.

Учеснике трибине поздравили су проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета у Београду и господин Иван Кузњецов, директор Дирекције „Енергетика“ у НИС-у. Они су указали да су стручни скупови, као што је трибина ДТС,  добра прилика за размену искуства и даље унапређење сарадње академске, стручне и привредне заједнице.

„Веома је важно да академска и првредна заједница комуницирају, јер је то један од начина да иновирамо сопствена знања.  И не само то. За нас који радимо на Универзитету, овакви разговори су посебно важни јер нам помажу да своје наставне планове и програме прилагођавамо и у садржаје предмета инволвирамо најсаврменија знања. Крајњи резултат су дипломирани инжењери који поседују актуелна знања, што је императив времена у коме живимо“, истакао је проф. Митровић.

Господин Кузњецов се осврнуо на најактуелније НИС-ове пројекте у области термоенергетике и енергетске ефикасности. „До краја године планирамо да завршимо енергетски објекат у Панчеву, намењен за комбиновану производњу електричне и топлотне енергије на бази природног гаса. Истовремено радимо и на повећању енергетске ефикасности наше производње и производних капацитета, чиме у великој мери доприносимо смањењу емисије штетних материја“, навео је господин Кузњецов.

Председник Друштва термичара Србије, проф. др Милан Радовановић је изразио задовољство што се компанија НИС одазвала позиву да гостује на трибини тог друштва и најавио наредно предавање  НИС-ових стручњака на тему производње биодизела с биокомпонентом и производње биобензина у овој компанији.

С тим у вези, он је подсетио да је Машински факултет у Београду, пре 30 година, заједно с Машинским факултетом у Крагујевцу, крагујевачком „Заставом“ и рафинеријом у Панчеву,  радио на испитивањима тзв.  мешавине бензина и алкохола, односно етанола, што је данас једна од најактуелнијих тема.  „Та испитивања су трајала неколико година, а у свему томе  имали смо подршку „Нафтагаса“, садашњег НИС-а. Истовремено смо са радили и испитивања на дизелу с Индустријом мотора у Раковици, што је била дизел варијанта производа које НИС данас ради“, истакао је проф. Радовановић.

Радни део скупа отоворило је предавање на тему „Опште информације о НИС-у, потрошњи, динамици пада потрошње и перспективе“ о чему је говорио Жарко Радета, енергетски менаџер за UPSTREAM у Сектору за поузданост и енергетску ефикасност при Дирекцији „Енергетика“.  Бојан Бошковић, менаџер за енергоефикасност при Групи за енергоефикасност у Блоку „Прерада“ представио је имплементиране мере за оптимизацију потрошње топлотне енергије, а Никола Лубурић, руководилац Сектора за трговину и управљање портфолијом природног гаса при Дирекцији „Енергетика“ говорио је на тему „Развој компримованог природног гаса као горива, тренутно стање и перспективе“.

 

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.